Sambateni - Complex comercial - Virtual Arad County (c)2001

Sambateni - Artera principala - Virtual Arad County (c)2001

Satul este situat pe Valea Muresului, pe DN 7 intre localitatile Cicir si Paulis, la 17 km de Arad.

La o departare de 2 km la Nord de linia de tramvai, trec "Valurile lui Traian".

Aceste ridicaturi de pamant se prezinta sub forma a trei valuri paralele, orientate pe directia nord-sud cu inaltimea cuprinsa intre 2 si 10 metri, intre ele aflandu-se santuri cu o latime de 2 metri.

Cercetarile par sa dovedeasca ca acestea au fost ridicate in sec. I e.n.

Aceste valuri au facut parte, probabil, din cel mai vestic sistem de aparare a populatiei bastinase.

Sambateni - Benzinarie - Virtual Arad County (c)2001Sambateni - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001In anul 1729 a fost construita aici o biserica de lemn, cu hramul "Sfantul Nicolae", sfintita la 2 aprilie 1755. In jurul bisericii era si cimitirul satului. Datorita sporului demografic, cu timpul s-a simtit nevoia de edificarii unui nou locas de cult mai incapator.. Se alege un teren nou, pe locul cumparat de la  Petru Vasi si Vasile Glogovicean, acestia primind alte locuri pentru case. Fundatia noii biserici este pusa la 13 mai 1835 iar sfintirea ei avand loc de sarbatoare Inaltarii Domnului a anului 1838 si a fost savarsita de catre episcopul Gherasim Rat al Aradului. Dupa construirea bisericii actuale cu hramul celei vechi , la 12 mai 1838, cea de lemn a fost demolata, pe locul ei fiind construita "casa comitatului". In anul 1875, pictorul Nicolae Popescu executa icoanele de pe iconostas.

Iesind din Sambateni, dinspre Arad la Km 24 ajungem la Canalul Matca, unde in septembrie 1944 "Detasamentul Paulis" in care forta principala o reprezenta Scoala de subofiteri de la Radna, a stavilit inaintarea trupelor fasciste.

Acest detasament luptand cu o vitejie legendara, a respins un inamic cu mult superior numericeste si bine dotat cu mijloace de lupta.

Pentru faptele lor de arme, luptatorii de la Paulis au fost citati prin Ordin de zi, pe natiune.

Aici in 1974 a fost ridicat un frumos monument inchinat ostasilor eroi.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]