Saliste - Strada bisericii - Virtual Arad County (c)2000La km 102, din drumul national (halta C.F.R. Petris pe Mures) se ramifica drumul judetean 707 pietruit, care patrunde inSaliste - Biserica - Virtual Arad County (c)2000 pitoreasca vale a paraului Rosia, urcand apoi culmea Muntilor Zarandului spre statiunea balneo-climaterica Vata.

Pe aceasta pitoreasca vale se insira ca margelele localitatile: Petris, Corbesti, Rosia si Obarsia. Aflat pe o ramificatie dinspre Petris, satul Saliste ne ofera doua obiective turistice mai importante.

Sus pe dealul Plesa, care domina satul, se gaseste o biserica de lemn, lucrata cu toporul de iscusitii mesteri tarani anonimi. Biserica a fost restaurata in anul 1966 cu ajutorul statului, inoindu-i-se si acoperisul de sindrila.

Saliste - Ulita scolii - Virtual Arad County (c)2000In acest mic sat s-a nascut intr-o casuta de lemn, ce se gaseste pe locul actualului numar 82, compozitorul si dirijorul Sabin Dragoi (1894 – 1968), care a imbogatit creatia muzicala romaneasca cu peste 100 opere de valoare din toate genurile.

El este de asemenea pionier al culegerilor stiintifice de folclor roman si promotor al cantecelor de masa.

Apreciind folclorul muzical al tinuturilor natale, Sabin Dragoi a revenit mereu in timpul vacantelor sale in aceste parti pentru a se inspira din izvorul nesecat al creatiei populare.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]