Rosia Noua - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2000Rosia Noua - Gospodarie veche - Virtual Arad County (c)2000Pe drumul judetean dinspre Petris, la intrarea in satul Rosia Noua zarim o moara de apa a carei baza a fost pusa acum aproapedoua secole. Si la Rosia Noua, ca si la Obarsia, localitate legata de aceasta, drumul nostru este intovarasit de sute de case, monumente ale arhitecturii populare romanesti.

Din conscriptia lui Sinesie Jivanovici aflam ca  la anul 1755 a fost instrainata o veche biserica de lemn cu hramul "Bunavestire". In anul 1810 biserica fost instrainata satului Steia din judetul Hunedoara, pe locul ei, in 1808, inaltandu-se biserica actuala de lemn cu hramul Sfantul Mucenic Dimitrie", iar in 1811 fiind sfintita de protopopul Zaharia Protici al Varadiei.

Pictura bisericii a fost executata in 1820 de acelasi zugrav Nicolae din Lupsa Mare as cum reiese dintr-o insemnare facuta pe coperta unui Catavasier. De la vechea biserica s-au pastrat trei icoane imparatesti cu decoratie din ipsos, tehnica de lucru intalnita in tarile romane, icoane databile din secolul al XVIII-lea. Traditia consemneaza ca icoanele de la actuala biserica ar fi de la cea veche.

Rosia Noua - Case taranesti - Virtual Arad County (c)2000Rosia Noua - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2000Casele, asezate pe talpi groase de stejar, sunt prevazute cu doua incaperi (odaia si tinda) in fata carora se prelungeste tarnatul, sustinut de stalpi de lemn.

Au acoperis de paie, ascutit si inegrit de timp, cu ferestruici mici si joase, si cu pereti din barne netencuite in exterior.

In interior tavanul este prevazut cu barne (grinzi) cioplite netencuite si ruda pentru asezarea imbracamintii si tesaturilor taranesti.

Mobilierul interiorului il formeaza doua paturi pe langa pereti, o masa intre ele la fereastra, incadrata de doua lavite.

La capatul unui pat se gaseste specifica lada de zestre.

Satele Corbesti, Rosia Noua si Obarsia prezinta atat importanta stiintifica cat si turistica.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]