Rogoz de Beliu - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

Rogoz de Beliu - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2000La 17 km de la Bocsig pe drum comunal nepietruit ajungem in satul Rogoz de Beliu.

Inainte aici exista o biserica de lemn din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. Traditia locala mentioneaza ca biserica ar fi fost construita in 1645. Avea hramul "Adormirea Maicii Domnului" iar in 1867 i-a fost adaugat turnul suferind si mai multe modificari. Din anul 1889 avea pictura interioara dupa cum reiesea dintr-o inscriptie de deasupra despartiturii dintre partea femeiasca si cea barbateasca. Biserica avea mai multe icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea si din secolul XIX-lea.

Rogoz de Beliu - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2000

Rogoz de Beliu - Scoala - Virtual Arad County (c)2000In interior pictura provenita din secolul al XVIII-lea, atat cea de pe iconotas cat si cea de pe intreaga bolta a navei, este deosebit de remarcabila. E opera unui mester talentat anonim, al carui penel prezinta multa asemanare cu splendida pictura a bisericii de lemn din Ciuntesti, fiind pictata pe panza lipita pe placile de lemn.

Dupa 1990, constrindu-se o alta biserica din caramida, cea veche a fost demolata.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]