Revetis - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Revetis - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000De pe Valea Crisului Alb se formeaza un drum care urca spre satul Revetis, de unde prin localitatile Rosia si Laz drumul continua spre poalele Muntilor Codru Moma.
La scoala satului existš un punct muzeistic, unde sunt expuse mai ales obiecte etnografice specifice zonei Dieci, de care apartine.

In prima jumatate a secolului al XVIII-lea a fost construita biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", situata in partea de sud-est fata de actuala vatra a satului, in imediata apropiere a malului drept al Crisului Alb. De la aceasta biserica, in colectia de obiecte vechi bisericesti de la manastirea Arad-Gai  se pastreaza un praznicar cu 12 scene executat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de un zugrav anonim din Muntii Apuseni.
Dupa mutarea satului pe actualul amplasament, la inceputul secolului al XIX-lea este edificata o noua biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", care la proscomidier avea insemnat anul 1818 si reprezentati Sfintii Apostoli Petru si Pavel". In anul 1890 a fost inlocuita cu actuala biserica de piatra, care pastreaza hramul celei vechi.

Revetis - Dubasul satului - Virtual Arad County (c)2000Revetis - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2000Linistea locurilor este intrerupta de concasoarele si buldozerele carierelor de piatra sau de coloanele de camioane care coboara, pe drumurile forestiere, bogatia padurilor.

Acestea toate ne vorbesc de preocuparile actuale si de noul mod de viata al "oamenilor din munti".

Iesind din raza orasului Sebis si trecand podul peste Cris, apare in fata noastra, asezata langa canal, cladirea morii construita in secolul al XIX-lea cu atatea ferestre cate zile sunt intr-un an.
Traditia sustine ca aici ar fi poposit Avram Iancu in 1849, in perioada in care ostile sale au patruns in aceste parti.
Tot aici ar fi venit faimosul haiduc Frida de la Rapsig, donand o suma importanta de bani pentru lupta dreapta a "Craiului muntilor".

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]