Ranusa - Valea Monesei - Virtual Arad County (c)2001

 

 

Ranusa - Biserica - Virtual Arad County (c)2001Dupa 3 km de mers de la Dezna, avem impresia ca am scapat de stransoarea muntilor, valea se largeste intr-o mica depresiune locala in care este asezat satul Ranusa, pe valea paraului cu acelasi nume.

In anul 1754 satul nu avea biserica si era filie la Neagra. La inceputul secolului al XIX-lea comunitatea bisericeasca cumpara biserica de lemn din prunisor, pastrandui hramul initial, Sfintii arhangheli", si a fost amplasata pe dealul cimitirului. Biserica a fost mistuita de un incendiu, in anul 1911 fiind edificata actuala biserica de piatra pe locul donat de preotul Sinesie Ioja.

Din sat, de langa Biserica, porneste un impresionant drum forestier inspre parchetul de exploatare a lemnului si spre exploatarea miniera de prospectiuni geologice, cu rezerve importante de uraniu.

Ranusa - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2001Dupa ce lasam in urma mica depresiune a Ranusei, valea Monesei ia aspectul unor chei cu versanti prapastiosi.

 

Dupa numai 1 km patrundem in comuna Moneasa, asezata pe valea ingusta cu acelasi nume.

 

In apropierea bisericii ortodoxe se afla si o moara de apa, inca functionala, care asigura necesarul de produse prelucrate ale localitatilor din jur.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]