Radna - Biserica si manastirea Maria Radna - Virtual Arad County (c)2001Radna - Gara CFR - Virtual Arad County (c)2001Pe malul nordic al Muresului poate fi vizitata localitatea Radna (Lipova II). Centrul acesteia a fost martorul unor mari lupte electorale ale maselor romanesti care au cautat sa impuna in Dieta de la Budapesta pe candidatii lor, militanti pentru drepturile nationale si sociale. In anul 1848 l-au ales pe deputatul Teodor Serb.

In 1872 increderea lor s-a adresat lui Alexandru Mocioni, presedintele Partidului National Roman din Crisana si Banat. In 1906 si 1910 a candidat aici Vasile Goldis. In 1918 el a fost trimis de Cercul Radna la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, unde a rostit vibrantul sau discurs pentru unirea Transilvaniei cu Romania.

Pe deal se ridica biserica si manastirea franciscana, ale carei inceputuri dateaza din 1551. Manastirea (azi camin de batrani) a fost construita in mai multe etape incepand cu anul 1727, iar biserica din 1756. Stilul de arhitectura este baroc. Turnurile au fost terminate in forma actuala abia in 1911. In interior se remarca cateva obiecte de arta, in special icoana de pe altarul principal si o stampa italiana din secolul XVII.

Radna - Motel Belvedere - Virtual Arad County (c)2001Radna - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001La mijlocul secolului al XVIII-lea in localitate este mentionata o biserica ortodoxa din lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", situata pe Ulita tarinei in curtea bisericii fiind si cimitirul. La 19 aprilie 1782 este4 inregistrata cererea credinciosilor pentru aprobarea construirii inui nou locas de cu;lt sau pentru repararea celui vechi. Aprobarea o primesc la 17 iunie1782, cand credinciosii isi construiesc o noua biserica de zid. In anul 1836 biserica necesita mari reparatii la turn. Din cauza ca mijloacele materiale ale credinciosilor erau insuficiente se cere initierea unei colecte publice. Motivarea cuprinde si acel moment special ca, Radna, care era oras cameral, avea o manastire de calugari franciscani, era considerat necesar sa se tina cont si de prestigiul bisericii ortodoxe de a fi reparata frumos biserica. 
Cu toate ca fusese aprobata numai repararea turnului, credinciosii isi construiesc o noua biserica de zid, sau au refacut-o in intregime pe cea veche, astfel ca in anul 1810 este terminata biserica actuala, cu hramul celei vechi.

Un obiectiv de seama la Radna este expozitia dedicata eroilor de la Paulis. In aceasta expozitie pot fi vazute numeroase imagini care reflecta luptele eroice duse de Detasamentul Paulis, in toamna anului 1944, impotriva trupelor fasciste. Detasamentul a fost organizat in special din elevii subofiteri ai Scolii din Radna.

Arme, documente si obiecte amintesc de tinerii care si-au facut datoria cu pretul vietii lor, in fata unui adversar superior numeric si inzestrat cu o tehinca de razboi perfectionata. In apropiere se afla si cimitirul eroilor din 1944.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]