Plescuta - Primaria - Virtual Arad County (c)2000Plescuta - Case din centrul comunei - Virtual Arad County (c)2000
In continuarea drumului pe soseaua Arad - Brad, in stanga se formeaza un drum care serpuieste spre Plescuta, resedinta de comuna pentru toate satele din aceasta deschidere a Vaii Crisului Alb.
Inainte de a ajunge in comuna, langa drum intalnim o cruce de piatra veche din 1727.
Comuna Plescuta este inconjurata de dealuri (Varatec, Plesului si Gorunului) caracteristice prin existenta platourilor pe inaltimi presarate cu salase.
Localitatea este asezata pe valea care ii poarta numele si care ia nastere din unirea paraielor Valea Concii si Valea Lunga.

Din prima jumatate a secolului al XVIII-lea exista aici o biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", inlocuita in anul 1825 cu alta tot din lemn, edificata in cimitir, din materialul celei vechi si avea hramul "Sfintii Arhangheli". In anul 1926 a fost constrita actuala biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", cea veche fiind demolata.

Plescuta - Ulita din vale - Virtual Arad County (c)2000Plescuta - Scoala - Virtual Arad County (c)2000Cladirea Consiliului popular are alaturi cateva cladiri vechi care provin din complexul castelului de odinioara din Plescuta,asediat de rasculati in 1784.

In apropierea Plescutei se gasesc 6 guri de exploatare a andezitului (Gura Vaii, Talagiu, Aciuta). O mare parte a populatia activa luncreaza la carierele de piatra care se tin lnat pana la Halmagiu.

Pe intravilanul cu nr. 85 se observa urmele unui vechi conac.
Inainte de anul 1848, sotiile si fetele iobagilor erau obligate sa toarca aici in folosul mosierului, ceea ce constituia una din formele cele mai oneroase ale rentei feudale.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]