Petris - Biserica - Virtual Arad County (c)2000La Petris se poate ajunge de pe DN 7, pe un drum comunal asfaltat la Km 5.

Petris - Castelul - Virtual Arad County (c)2000Comuna Petris este cea mai mare localitate din aceasta zona.

In conscriptia din anul 1755 este consmnata existenta unei vechi biserici cu hramul "Bunavestire", care in anul 1763 era intr-o stare foarte slaba, construindu-se o alta biserica, tot din lemn, cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe", demolata fiind in 1883. In acelasi an a fost construita actuala biserica cu hramul celei vechi. Este zidita din caramida in stilul baroc-vienez, turnul tot din caramida, pictata in 1934 de pictorul Vladescu din Lipova.
In centrul ei se gaseste un castel (azi scoala speciala in perspectiva de desfiintare).

Aici s-a ridicat o asemenea constructie inca inainte de viforosul an 1784.
In cadrul miscarii lui Horia, iobagii rasculati au atacat resedinta domeniului. De altfel primul obiectiv al iobagilor pe teritoriul judetului Arad.
Stapanii domeniului s-au baricadat in castel, cautand sa determine, fara rezultat, pe iobagii locali sa apere resedinta domneasca.

In prima jumatate a secolului al XIX-lea se ridica actualul castel in stil neoclasic.
Castelul cu un etaj, se impune in special prin fatada si terasa din spate, ambele strajuite de pilastri cu capitele in stil doric.

Petris - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000Petris - Primaria - Virtual Arad County (c)2000Castelul este inconjurat de un spatios parc in care se gasesc printre altele si doi stejari seculari la care in ultimii ani s-au executat importante lucrari de conservare.
Potrivit traditiei populare, sub unul dintre stejari, se tineau scaunele domnesti.

Aceste instante de judecata nemesesti, dinainte de 1848, judecau supusii domeniului, condamnandu-i la bataie sau retinerea in inchisoarea domeniala care se gasea in apropierea castelului.
Pornind mai departe pe drumul judetean 707 zarim silueta unei mori de apa, datand din jurul anului 1800.
Asemenea mori aihaice se gasesc in amonte pe vale si in satele Corbesti si Rosia.

In aceasta zona intram intr-o regiune unde frumusetile naturii sunt secondate de creatiile deosebite ale artei populare romanesti.

Pe drept cuvant aceste sate (Corbesti, Rosia, Obarsia) se pot considera un veritabil "muzeu in aer liber".

In fiecare sat – mai mult ca oriunde in judetul Arad – s-a pastrat casele construite din lemn si acoperite cu paie asezate pe coarne, avand o inclinatie de 35. In aceste case totusi au patruns si zorii vietii noi.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]