Pescari - Biserica - Virtual Arad County (c)2001Pescari - Scoala - Virtual Arad County (c)2001Pe partea dreapta a Crisului, la o distanta de sase kilometri de Gurahont, se afla satul Pescari.
Initial satul a avut vatra pe dealul din apropiere, in locul numit Mizes.Satul s-a format in jurul anului 1835 din doua localitati, Mizes si Hold. 
In anul 1755 Mizes era filie la Crocna iar Hold la Fenis, ele neavand biserica. Dupa mai bine de un deceniu, prin 1767, cele doua sate avand biserici, la Mizes functionand preotul Gheorghe Popovici iar la Hold, Petru Sarbu.Dupa contopirea celor doua sate intr-unul singur sub denumirea de Holdmizes, a fost construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", inlocuita in anul 1906 cu alta biserica tot din lemn, hramul fiind acelasi. Actuala bisericaeste din anul 1936 si este construita din caramida.

Cu timpul, oamenii au coborat din varf de deal in lunca Crisului; unde groful Bosneag a vandut locuri de casa.
Pescari - Dispensarul medical - Virtual Arad County (c)2001Pescari - Case specifice zonei - Virtual Arad County (c)2001Lunca era ocupata de trei helestee cu peste: unul de cinci hectare, altul de opt si cel mai mare, de 22 de hectare.
Dupa consolidarea asezarii pe malul Crisului, data fiind existenta helesteelor bogate in peste, satenii au rebotezat satul cu numele de astazi: Pescari.
Cu siguranta pescuitul era una dintre indeletnicirile practicate de localnici.
Cel putin pana in 1962, cand cele trei pescarii au fost desfiintate de tavalugul colectivizarii.
Helesteele care se intindeau pe suprafete mai mari au fost transformate in teren arabil. Asa au ramas pana astazi.Celui de cinci hectare i-a fost redata destinatia in acest an prin grija unui nepot al actualei proprietare - Rozalia Lascau.
Helesteul a fost populat cu peste si dupa ce puietul va ajunge la maturitate, locul va fi tocmai nimerit pentru... pescuit.
Si celelalte doua helestee apartin aceleiasi proprietare.
Daca o vor tine baierele pungii, intentioneaza sa le reamenajeze si pe acestea.
Aceasta ar reda locului specificul initial si care ar fi un punct de atractie turistica.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]