Monumentul Eroilor de la Paulis - Virtual Arad County (c)2002 Paulis - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2002Apropiindu-ne de Paulis, trecem prin defileul Muresului si, ajungem la Canalul Matca, unde in septembrie 1944 "Detasamentul Paulis", in care forta principala o reprezenta Scoala de Subofiteri de la Radna (azi Lipova), a stavilit inaintarea trupelor fasciste.

Acest detasament luptand cu o vitejie legendara a respins un inamic mult superior numericeste si foarte bine dotat cu mijloace tehnice de lupta.

Pentru faptele lor de arme, luptatorii de la Paulis au fost citati in ordin de zi pe natiune.

Paulis - Troita eroilor locali - Virtual Arad County (c)2002Paulis - Scoala - Virtual Arad County (c)2002In cinstea lor s-a inalatat celebrul monument de la Paulis.

La Paulis, in centrul comunei, locul Primariei vechi aminteste de miscarile populare din 1873, la care a participat si marele scriitor Ioan Slavici, pevremea aceea practicant de avocat la Arad.

Abuzurile notarului din Paulis au culminat cu incercarea de a scoate limba romana din administratia comunala, care fusese introdusa cu peste 10 ani in urma, datorita luptei maselor din localitate.

Faptul ca in 1530 este mentionat preotul Mircea din Paulis, putem presupune ca aici exista si o biserica, edificata in mod sigur din lemn. Sinesie Jivanovici, la mijlocul secolului al XVIII-lea mentiona existenta unei vechi biserici de lemn, cu hramul "Sfantul Nicolae".

Paulis - Cariera de piatra - Virtual Arad County (c)2002Fiind degradata de intemperii, in anul 1779, credinciosii cer aprobarea pentyru construirea unei noi biserici.

Aprobarea o primesc in 1780 cand incepe construirea actualei biserici de piatra, care pastreaza hramul celei vechi.

Paulis este renumit si pentru vinurile sale, facand parte din podgoria Aradului.

 

Terasele antropice cu vii se gasesc in nordul comunei, pe pantele Zarandului care coboara pina in marginea localitatii.

Din centrul comunei, un drum lateral, ne conduce la stanga spre Minis si apoi spre Siria.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]