Blocuri de locuinte in Pancota - Virtual Arad County (c)1998Pancota - Primaria - Virtual Arad County (c)1998

Pancota este un oras tanar, cu case noi, blocuri moderne, spital, o puternica retea comerciala, liceu, casa de cultura, biblioteca si multiple institutii caracteristice vietii urbane.

Vechea asezare Pancota a fost renumita pentru targurile si iarmaroacele sale inca din secolul al XVIII-lea fiind si un renumit centru mestesugaresc unde sistemul de breasla apare la inceputul secolului al XIX-lea.

Pancota - Temnita imperiala - Virtual Arad County (c)1998Biserica romano-catolica din Pancota - Virtual Arad County (c)1998In prima jumatate a secolului al XVII-lea un exemplar din Talcul evangheliilor si Molitvenicul romanesc, imprimate de Coresi, se pare la Brasov in 1567-1568, pentru un timp se aflau in posesia preotului Ioan din Pancota. Existand preot exista sigur si biserica, inlocuita la inceputul veacului urmator cu o alta tot din lemn, cu hramul "Sfintii Arhangheli" sfintita in anul 1728. 
In anul 1765 credinciosii primesc aprobarea pentru construirea unui nou locas de cult cu conditia ca vor putea suporta intreaga cheltuiala. Episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului este reclamat la tron de cancelaria Ungariei ca tine credinciosii din Paulis fara biserica, pentru motiv ca nu le da banii pe care se angajase sa-i dea cu un an inainte. Episcopul se justifica, dar la 9 decembrie 1766 este solicitat sa trimita planul si devizul bisericii cu indicarea provenientei banilor.
In anul 1812 a fost sfintita de catre protopopul Gheorghe Chirilovici al Siriei, actual biserica de zid cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Biserica avea un iconostas pictat in 1843 de4 Gh. Barabas Zlatar din Timisoara. Tot lui i se datoresc si alte icoane executate in acelasi an.

Pancota - Targul - Virtual Arad County (c)1998Fabrica de mobila curbata "Pancotanas" - Virtual Arad County (c)1998Langa gara CFR, dupa intrarea in oras se ridica Fabrica de mobila Pancotanas, cu o vechime de 80 de ani, modernizata si marita considerabil astazi. Produsele sale, diverse tipuri de mobila curbata, sunt foarte apreciate in tara si in strainatate.

De istoria orasului se leaga o serie de evenimente. In centrul asezarii se afla vechiul castel Dietrich-Schulchovski de prin anul 1840, restaurat partial in ultimii ani. Construit in stil baroc, a fost cel mai reprezentativ castel baroc din judetul Arad. Trei aripi, una principala si doua secundare laterale, toate legate intre ele, compun corpul monumentului. Fatada aripii principale inspre strada T. Vladimirescu, este bogat ornamentata, remarcandu-se acoperisul executat din faianta colorata in forma de solzi. Interiorul castelului se remarca prin sali spatioase, intre care in primul rand sufrageria. O reala valoare artistica reprezinta usile din fier forjat si grilajele de la ferestre.

Pancota - Zona centrala - Virtual Arad County (c)1998In spatele castelului se afla liceul din Pancota, care continua activitatea scolara romaneasca veche de peste doua secole, in acesta localitate.

Pe strada T. Vladimirescu, la numarul 57, se gaseste casa in care s-a nascut Gergely Csiky (1842-1891), autorul unor piese realiste ca "Proletarii", "Spartacus", etc.

La o distanta de 500 m de marginea orasului, in directia nord-est se inalta odinioara "Cetatea", o fortificatie feudala, probabil centru al unui cnezat romanesc din secolul al XIV-lea, amintita si de scriitorul Nicolae Horga-Popovici. Actualmente se pastreaza doar terasamentul si santurile, avand o axa de cca. 100 m. Pe la 1636 cetatea era deja distrusa ca urmarea a unui asediu, dupa cum au confirmat sapaturile arheologice efectuate la 1862.

 

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]