Paiuseni - Biserica - Virtual Arad County (c)2001

Paiuseni - Ulita din vale - Virtual Arad County (c)2001Din comuna Buteni, pe valea paraului Chisindia se formeaza spre sud drumul comunal nr. 50, pe care mergand paralel cu acesta ajungem in localitatea cu acelasi nume.


Drumul continua apoi inca 6 km spre localitatea Paiuseni, situata pe latura nord-vestica a muntilor Zarandului.


Paiuseniul este asezat intr-o frumoasa regiune cu culmi inalte, impadurite sau golase, in care predomina stancile semete.

In 1755 satul inca nu avea biserica si era filie la Chisindia. Numai dupa acest an este construiita o biserica de lemn cu hramul "Sfantul Ignatie" si care in anul 1855 era in stare de ruina. In anul 1861 este sfintita o noua biserica de lemn, cu hramul "Intampinarea Domnului" si care dupa afirmatiile lui Coriolan Petreanu ar fi fost adusa de la Cuied. Biserica avea o pictura mai veche si alta din 1866 executata de Ion Feier si Pavel Tucra. Dupa construirea actualei biserici de zid, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh", in anul 1930, cea de lemn a fost vanduta prin licitatie unui cetatean din satul Joia Mare.


Paiuseni - Case taranesti - Virtual Arad County (c)2001Paiuseni - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Legenda spune ca Paiuseniul a fost intemeiat de haiducii care aveau adaposturi in adancul padurilor, intr-o poiana care poarta denumirea localitatii.

Satul care are o lungime de 7 km  si-a pastrat asezarea traditionala de-a lungul vaii paraului cu acelasi nume (Paiuseni).

Unul din cele mai inalte piscuri din acest sector este Piatra Pacurarului (627m).

Potrivit legendei stanca a fost urcata de catre un cioban in urma unui ramasag. Pitorescul regiunii si ospitalitatea localnicilor atrag aici numerosi turisti.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]