Nadas - Biserica ortodoxa - Virtual Arad News (c)2001Nadas - Ulita mare - Virtual Arad News (c)2001Drumul spre Nadas strabate o vale pitoreasca. Satul este asezat la vest de dealul Crucitu (364 m) situat la poalele Muntilor Zarandului.

Nadasul a fost infiintat cu secole in urma de taranii romani refugiati in adancurile muntilor si padurilor din cauza asupririi sociale si nationale. Acum un secol se practica aici extragerea aramei.

In anul 1734 aici este tarnosita biserica de lemn cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" . In urma cererii credinciosilor, la 30 iunie 1768, parohia primeste aprobare pentru a-si construi un nou locas de cult. Noul locas de cult construit tot din lemn a primit hramul celei vechi. In anul 1904 acesta a fost inlocuit cu actuala biserica construita din piatra si care poarta tot hramul celei vechi.

Urme ale minelor ("baile") se vad in Valea Slatina, Valea Chilodiei si Valea Valcuta.

Nadas - Cabinet medical - Dr. Stragea Cristian - Virtual Arad News (c)2001Nadas - Scoala generala - Virtual Arad News (c)2001Un moment remarcabil din lupta taranimii din Nadas il constituie participarea lor la lupta pentru infaptuirea improprietaririi din anul 1945.

Din Nadas putem traversa Muntii Zarandului de la nord la sud, pe un drum marcat cu banda albastra care incepe de la Cioaca Popii (474m).

Dupa 12 km parcursi pe Valea Nadasului si apoi pe o poteca de munte marcata, dupa 4-5 ore ajungem la cabana Debela Gora (558 m).

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]