Misca - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Parasind soseaua Arad-Oradea, ne indreptam pe ruta Misca-Vanatori-Satu Nou.

In centrul comunei Misca ne intampina imaginea unui sat prosper.

Misca - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002La marginea satului se pot vedea constructiile zootehnice si pasunea bine intretinuta.

De-a lungul soselei ce duce spre Vanatori se insira cateva movile asemanatoare celei de la Vladimirescu.

De altfel intreaga campie din partea de nord-vest a judetului este presarata cu asemenea movile. Traditia populara, fara a avea un temei sigur, le atribuie tatarilor sau cumanilor.

Intrand in sat putem observa cladirea moderna a scolii generale.

Peste tot aspectele innoirii ies in evidenta.

Misca - Primaria - Virtual Arad County (c)2002Misca - Magazin universal - Virtual Arad County (c)2002Biserica reformata se proiecteaza pe fundalul constructiilor ca un important monument de arhitectura. Partile cele mai vechi ale edificiului dateaza din secolul al XIII-lea.

Fresca din interior executata inainte de Reforma (sec. XVI) este remarcabila prin naturaletea personajelor.

In anul 1962, cu ocazia unei reparatii generale a bisericii au fost descoperite sub tencuiala noi urme de fresca si o fereastra de tip romanic.

La casa cu numarul 60 a avut loc adunarea electorala din 1910 tinuta aici de Octavian Goga. La acesta adunare a participat si delegatia alegatorilor maghiari.

Pe vatra veche a satului a existat o biserica veche de lemn, despre care episcopul Sinesie Jivanovici nota la mijlocul secolului al XVIII-lea ca este veche si are hramul "Bunavestire". In anul 1855 a fost construita actuala biserica de zid cu hramul celei vechi.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]