Minisul de Sus - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Minisul de Sus - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001

Continuand itinerarul pe DJ 708 A, dupa ce traversam localitatea Taut, inspre Nadas ajungem la barajul lacului de acumulare. Aici se formeaza o ramificatie care o ia la stanga peste baraj si ne duce inspre localiatea Minisul de Sus.

In anul 1755 este consemnata existenta unei biserici de lemn cu hramul "Inaltarea Domnului" construita in mijlocul satului, pe dealul cioc, unde se afla si cimitirul. In anul 1892 a fost inlocuita cu actuala biserica de zid ce poarta hramul celei vechi.

Aceasta a devenit renumita prin exploatarile de diatomita. Cariera, deschisa din anul 1935, pe versantul sudic al "Dealului Uratu", produce astazi mii de tone pe an.

Minisul de Sus - Scoala primara - Virtual Arad County (c)2001Minisul de Sus - Cariera de diatomita - Virtual Arad County (c)2001Cele patru calitati de diatomita care se produc aici sunt apreciate pe piata interna si externa, si sunt folosite ca material izolant abraziv, in industria petroliera la deparafinarea, albirea si regenerarea uleiurilor minerale, in industria alimentara si ca suport pentru fabricarea dinamitei.

Zacamantul de diatomit de la Minisul de Sus intrece toate exploatarile similare din tara noastra, prin puritatea diatomeelor ce le contine.

In apropiere de actualul baraj gasim si importante obiective arheologice.

Unii cercetatori cred ca fortificatiile din imprejurimi au apartinut cavalerilor templieri si ioaniti.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]