Minis - Intreprinderea de vinificatie - Virtual Arad County (c)2001Minis - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

De pe DN 7 la Paulis se formeaza o ramificatie care ne conduce spre Siria si Pancota, pe la poalele muntilor Zarandului, prin frumoasa zona cunoscuta sub denumirea de Podgoria Aradului.

Aici a existat o biserica din lemn cu hramul "Sfintii 40 de Mucenici" sfintita in anul 1729, dupa care trei decenii mai tarziu a ajuns in stare de ruina. La 27 octombrie 1766, autoritatile austriece incuviinteaza ridicarea unei noi biserici. Actul a fost eliberat de secretarul mitopoliei, Pavel Nenadovici abia in 2 mai 1767, semn ca autoritatile comitatense nu voiau sa-l respecte intocmai. 
Noua biserica este edificata din piatra, cu hramul celei vechi. Iconostasul bisericii a fost executat de pictorul Stefan Tenetchi din Arad in anul 1755. De acelasi pictor mai erau executate si alte icoane pastrate astazi in Colectia de arta bisericeasca de la manastirea Arad-Gai.

Minis - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Minis - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001Biserica, la 19 septembrie 1944 a fost bombardata. In locul ei, abia in 1957 se incepe constructia actualei biserici de caramida, cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" 

Minisul, cunoscut inca din secolul al XVIII-lea pentru vinurile sale rosii, gazduieste Statiunea de Cercetari Viniviticole si Liceul Agricol cu profil viticol care dispun de loturi model si laboratoare moderne.

Tot aici se pastreaza o uriasa pivnita de vinuri, construita in secolul al XVIII- lea, odata cu dezvoltarea pe scara larga a productiei de vin rosu.

Ulterior pivnita a fost extinsa, dispunand de butoaie neobisnuit de mari.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]