Macea - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2002Comuna Macea este situata la doar cativa kilometri de orasul Curtici, fiind renumita pentru cultura rosiilor, foarte gustoase si aspectuoase.

Macea - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002Pe plan istoric se poate mentiona ca locuitorii comunei au suportat o grea asuprire sociala si nationala in epoca feudalismului. Aceasta i-a determinat pe unii dintre ei, in 1784 sa plece in Moldova.

Dintre obiectivele turistice mai importante retin atentia biserica ortodoxa si castelul cu parcul din jur.

Biserica ortodoxa din lemn cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" a fost construita initial in jurul anului 1700, avand la baza un plan in forma unei cruci bizantine. In zidurile groase s-au descoperit in 1968 caramizi cu monograma familiei nobiliare Cernovici, ctitorii bisericii. Ferestrele sunt mici, iar turnul construit probabil ulterior, in secolul al XVIII-lea, este legat de corpul principal al constructiei cu drugi grosi de fier forjat. Exteriorul este actualmente in stil baroc. Biserica dispune si de icoane vechi din sec. XVIII.

Macea - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Castelul Macea a fost construit in doua etape principale, acum avand in intregime forma literei "L". Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul Macea - Castel - Virtual Arad County (c)2002al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.

Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra Macea - Statuia voievozilor - Virtual Arad County (c)2002(nucul negru) originar din America de Nord, cinsprezece Macea - Parcul dendrologic - Virtual Arad County (c)2002exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodata si un excelent loc de recreere. Intr-un colt al parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 din ordinul habsburgilor.

Luat in ingrijirea si folosinta Universitatii de Vest "Vasile Goldis", sub indrumarea directa a rectorului Aurel Ardelean, in parcul mai sus amintit a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani. In colaborare cu Israelul, aici se va amenaja un centru international de odihna si recreere.

Macea dispune si de un frumos strand cu apa termala, vizitat in timpul verii de locuitori din localitatile invecinate.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]