Luncsoara - Biserica din lemn - Virtual Arad County (c)2000

Luncsoara - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000Satul Luncsoara este situat la 15 Km de Halmagiu (drum pietruit), singura cale de acces fiind pe drumul comunal.

Printr-o vale pitoreasca, se patrunde de fapt printre culmile muntoase mai joase ale Bihorului.


Inca din prima jumatate a secolului al XVII-lea exista o veche biserica de lemn, cu hramul "Bunavestire", inlocuita cu actuala edificata tot din lemn, cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe" in anul 1825. Biserica se inalta pe o fundatie de piatra bruta, cu peretii din barne masive incheiate la colturi; sarpanta de lemn cu invelitoare de sindila; sub streasina console frumos profilate. De plan dreptunghiular se termina cu un altar trapezoidal. In jurul anului 1900, biserica a fost tencuita atat in interior cat si la exterior. Pictura executata la mijlocul secolului al XIX-lea de Ioan Demetrovici se pastreaza numai pe iconostas si in altar. Traditia orala referitoare la biserica este destul de contradictorie. O varianta este ca biserica ar fi fost mutata in anul 1825 din catunul Craciunesti, alta ca ar fi adusa din satul Pravaleni inainte de anul 1825. 

Luncsoara - Casa taraneasca din lemn si piatra - Virtual Arad County (c)2000Luncsoara - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2000

Alaturi de casele traditionale taranesti din piatra si lemn si-au facut aparitia multe cladiri actuale cu facilitati apropiate celor de la oras.


In localitate a aparut si o investitie reprezentata printr-un gater care prelucreaza lemnul existent din abundenta in padurile din jur, care in ultima perioada au fost restituite vechilor proprietari.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]