Lunca Teuz - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Lunca Teuz - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001De la Beliu, continuand sa parcurgem D.J. 762, lasam in stanga localitatea Lunca Teuz, recent denumita Vasile Goldis, in semn de omagiu pentru unul din coliseii Marii Uniri.

Casa cu nr. 72 este construita pe locul celei a familiei Goldis, in care s-a nascut Vasile Goldis la data de 12/25 noiembrie 1865.

Aici in localitate a existat o biserica de lemn, despre care intr-un inventar tiparit de Comisiunea ungara a monumentelor istorice se mentioneaza ca data din 1882, data pusa la indoiala de Coriolan Petreanu.
Biserica a fost folosita pana in anul 1923 cand a fost inlocuita cu alta tot din lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". In locul ei a fost construita dupa 1990, o noua biserica de caramida.

Daca continuam drumul judetean 762 A, inspre directia Tinca-Oradea, vom intalni asezate de-a lungul soselei localitatile Chislaca si Craiva (12 km de la Beliu).

Lunca Teuz - Monumentul Vasile Goldis - Virtual Arad County (c)2001Soseaua strabate campuri piemontane, prelungi brazdate de vai largi peste care drumul asfaltat trece ca peste adevarate valuri uriase.

Lunca Teuz - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2001Pe interfluvii admiram palcurile de paduri care se mai pastreaza din codrii seculari de odinioara, iar in dreptul localitatii Craiva observam Campia inalta a Cermeiului.

Mai multe bifurcatii de drumuri comunale ne conduc pe stanga la Cermei (12 km), Coroi (2 km), iar pe dreapta pe drumul comunal 404, in numeroase sate asezate pe vaile unor paraie: Siad, Rogoz de Beliu, Stoinesti, Ciuntesti, Maraus, Secaci.

Ultima comuna a judetului, la hotarul cu judetul Bihor, Craiva si satele apartinatoare, pastreaza bogate traditii din folclorul muzical si coreografic. Jocurile locale: ardeleana, maruntelul si invartita au dus la faima acestor asezari si peste hotarele patriei.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]