Laz - Biserica - Virtual Arad County (c)2002

 

Laz - Scoala primara - Virtual Arad County (c)2002In satul Laz se poate ajunge fie plecand din orasul Sebis (Prajesti), ori din Dezna sau Dieci, pe un drum comunal nemodernizat.

Apartine administrativ de comuna Dezna.

Satul este asezat pe zona piemontala a muntilor Codru Moma.

In anul 1739 este sfintita biserica din lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", de la care in Colectia de obiecte vechi bisericesti de la manastirea Arad-Gai se pastreaza o icoana pictata pe lemn ce o reprezinta pe "Maica Domnului Hodighitria" datata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

Usile imparatesti de la aceasta biserica in deceniul patru au fost trimise de catre preotul Cornel Bodea din Dezna, istoricului Nicolae Iorga pentru a le cerceta.

Laz - Ulita bisericii - Virtual Arad County (c)2002Laz - Casa taraneasca - Virtual Arad County (c)2002Mai bine de 50 de ani necunoscandu-se nimic de soarta lor, in 1990, cu prilejul unei vizite facuta la manastirea Susana, doamna acad. Cornelia Bodea, fiica preotului Cornel Bodea le-a aflat in colectia cunoscutului asezamant monahal.

La sfarsitul secolului al XVII-lea sau inceputul celui urmator este construita o noua biserica de lemn, ce avea pe usile imparatesti anul 1800, pe proscomidiar anul 1717, o icoana a Sfantului Nicolae anul 1800 iar pe doua icoane imparatesti anul 1855. Acelasi an era si pe un policandru din biserica.

In anul 1927 a fost inlocuita cu actuala de lemn si are hramul celei vechi.

Singurul drum recomandat este cel care pleaca din comuna Dezna.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]