Lalasint - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002

Situat la 18 kilometri de Ususau, drumul spre Lalasint trece pe langa palcuri de paduri, care dau peisajului oLalasint - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002 nota atragatoare oferind si locuri placute pentru popas.

Locasul stramosesc de cult persista in amintirea locuitorilor prin toponimul Balta bisericii sau Progagea veche - cum i se spune locului respectiv - unde se stie ca a existat o modesta biserica de lemn. In 1758. protosighelul Arsenie Radivoievici nota ca ...." hramul Sfintii Arhangheli, din barne nelipita cu lut, 3 ferestre neinchise, usa proasta fara zavor, pridvor... Altarul prost, Sfanta Masa de scandura, pe ea un acoperamant, antimis sfintit de Gheorghe Popovici in 1755, doua sfesnice de alama, cruce de lemn prost, are Sfantul Mir, chivotul, cutie proasta, evanghelie munteneasca..." In anul 1845 protopopul Dimitrie Petrovici Stoichescu al Lipovei sfintea actuala biserica de zid cu hramul "Sfintii Arhangheli" 

La inceputul secolului al XX-lea taranii din localitate au aderat la miscarile agrare.

Lalasint - Ulita - Virtual Arad County (c)2002Lalasint - Magazin satesc - Virtual Arad County (c)2002Intre altele cea mai importanta miscare din aceste parti a avut loc in februarie 1900 la "Comanda" (denumire locala a vechii primarii.

 

Miscarea a fost inabusita cu cruzime de jandarmi.

 

La Lalasint langa cantonul silvic "Tigovia" se pot vizita urmele unor renumite "varnite", iar in apropiere "baile" de unde se procura piatra de var. (calcarul).

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]