Ionesti - La troita - Virtual Arad County (c)2000Ionesti - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2000Ionesti (drum asfaltat de la Varfurile). Cai de acces: auto. Este ultima localitate pe teritoriul judetului Arad, de-a lungul D.N. 96, al carui nume, dupa legenda, deriva de la cei doi intemeietori, ambii cu numele de Ion, refugiati in aceste locuri de groaza cotropitorilor straini.

In partea de nord a soselei pe dealul "Dambul bisericii" se afla o veche biserica din lemn, adusa aici pe la 1730, din lemn de stejar cioplit in patru fete si incheiate in coada de randunica.folosindu-se in parte materialul initial. In decursul secolelor, unele elemente arhitecturale au fost innoite, stilul bizantin suferind influenta baroca, vizibila in special la turn. Frumoasa pictura a bisericii este opera pictorului timisorean Ion Demetrovici (1845).

Traditia populara a satului spune ca Avram Iancu se aseza si canta din fluier copiilor sub parul cel mare din livada casei cu nr. 38.Ionesti - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000

In casa cu acest numar s-a pastrat un pat si un dulap vechi. Batranul detinator al acestor piese povesteste ca in pat a dormit Avram Iancu, fapt pe care il cunoaste de la bunicul sau, fost primar al satului in acea vreme. Actualmente patul e achizitia Muzeului judetean din Arad.

Parasind teritoriul judetului Arad, drumul se indreapta spre statiunea balnearä Vata de Jos, iar de aici spre Tebea, insemnat loc istoric, unde, la poala "Gorunului lui Horia", isi doarme somnul de veci marele erou al revolutiei de la 1848 1849 din Transilvania, Avram Iancu, craiul muntilor.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]