Ineu - Cetatea - Virtual Arad County (c)2002Istoria medievala a Ineului se suprapune cu istoricul cetatii, situata pe Calea Traian, capodopera a arhitecturii Renasterii tarzii. Aici inca din 1295 este atestata documentar o fortareata ridicata in centrul unui cnezat romanesc. Mai tarziu importanta cetatii creste, devenind centrul unui mare domeniu feudal, compus din 51 sate. Adevarata importanta o capata insa dupa 1541, odata cu constituirea Transilvaniei ca principat autonom si cand, alaturi de Caransebes, Lugoj, Lipova, Oradea, devine o Ineu - Centrul orasului - Virtual Arad County (c)2002veriga de aparare insemnata in centura vestica de aparare antiotomana a celor trei tari romane. In 1566 dupa o rezistenta eroica este cucerita de otomani. 1n 1595, armatele ardelene cauta sa recucereasca cimpia Aradului. Aceste lupte din Transilvania au fost urmarite si pe cimpul de lupta din Tara Romaneasca. Tocmai tn timpul recuceririi Bucurestilor, a sosit vestea, ca trupele ardelenesti au ajuns sub zidurile Ineului. La 22 octombrie 1595 garnizoana otomana a fost silita sa capituIeze. In noiembrie 1599, ca urmare a victoriei de la Selimbar, cetatea intra sub staptnirea lui Mihai Viteazul. Pircalabul trimis din Tara Romaneasca exercita jurisdictie in tot cuprinsul comitatului Zarand. In lupta Ineu - Biserica ortodoxa si Monumentul Unirii - Virtual Arad County (c)2002de laMiraslau (1600) garnizoana Ineului participa la batalie alaturi de Mihai Viteazul. Peste citeva Iuni marele voievod trece prin aceste parti in drum spre Praga pentru a ducetratative cu imparatul Rudolf, care se aliase cu nobilimea transilvana impotriva domnitorului. Legenda spune ca ar fi poposit sub copacul Tisa, din parcul orasenesc. Dezvoltarea tehnicii militare, in special a artileriei, reclama constructia cetatii potrivit noilor conditii de lupta. De aceea incepind cu anul 1645 lucrarile se executa sub conducerea lui Gavril Haller asa cum o arata placa asezata atunci pe poarta cetatii. Acesta studiase arhitectura militara in Italia si adopta solutii originale adecvate stilu lui Renasterii tirzii.

Ineu - Interior biserica catolica - Virtual Arad County (c)2002Cetatea se compunea de fapt din doua elemente. Primul, cetatea interioara cu doua nivele, existenta pina astazi, are forma de patrat, la colturi fiind strajuita de patru bastioane circulare etajate, care permiteau actiunea eficace a artileriei si azi vazindu-se urmele unor deschizaturi adaptate pentru gurile de foc. Al doilea eIement situat in exterior, la distanta de citeva sute de metri forma braul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, cu bastioane la colturi. Din acestea nu ne-au ramas decit putine urme, intre care se remarca ramasitele bastionului dinspre Crisul Alb, situat in gradina scolii. Zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgind Crisul Alb. Cucerita in 1658 din nou de turci, fapt relatat pentru importanta lui si de Miron Costin, acestia o stapinesc pina la sfirsitul secolului, cand este cucerita de catre trupele habsburgice. Dupa o scurta perioada de folosire de catre granicerii mureseni (1700 – 1745) cetatea este lasata in parasire, doar Ineu - Primaria veche - Virtual Arad County (c)2002cea interioara fiind refacuta pe la1870, in mare masura deformata. In ultimii ani s-au investit sume serioase pentru consolidarea cladirii.

In aceasta perioada Ineul devine un irnportant centru economic, politic si cuItural. Aici era o resedinta episcopala ortodoxa (secolul XVI – XVII). Tot aici era un puternic centru cultural romanesc, unde se pare ca se editau si carti.

Pana in mijlocul secolului al XVIII-lea aici exista o biserica, Ineu - Filiala Romtelecom - Virtual Arad County (c)2002probabil edificata din lemn, in care exista un potir cu initialele "M.KO" (Matei Corvin?) donatorul si protectorul cu chipul dlui de armura medievala sculptat pe potir (probabil hramul bisericii) si chipul Mantuitorului pe cruce. 
La 28 noiembrie 1755 episcopul Sinesie Jivanovici sfinteste o noua biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", construita lin mijlocul targului, pe proprietatea baronului Peterfy, acoperita cu scandura de stejar avand turle cladite deasupra si prevazute cu clopote. In anul 1844 biserica inca exista, si datorita faptului ca era situata pe malul Crisului Alb, fiind amenintata cu surparea in anul 1864, Ineu - Liceul - Virtual Arad County (c)2002comunitatea bisericeasca din Ineu cere comitatului Arad aprobarea edificarii noii biserici. Raspunsul comitatului este favorabil si in 1668 sunt finalizate lucrarile de constructie la actuala biserica de zid ce poarta hramul celei vechi. Biserica a detinut o serie de icoane valoroase provenind de la vechea biserica de lemn. Iconostasul noului locas de cult a fost impodobit cu  pictura de catre preotul Gheorghe Bila.

Vechea primarie de pe Calea Traian (vizavi de poarta principala a cetatii) a gazduit conducerea comunala instaurata de catre masele populare sub conducerea lui Ioan Suciu, dupa alungarea reprezentantilor regimului austro-ungar. La cererea maselor s-a introdus limbaromana ca limba oficiala in administratia comunala. Tot aici a fost instalat, de fortele democratice, in toamna anului 1944, un primar democrat, iar in noiembrie 1946, in fata cladirii, Lucretiu Patrascanu a distribuit titlurile de proprietate pentru sutele de tarani care au beneficiat de reforma agrara democratica din 1945.

Ineu - Fabrica de tricotaje - Virtual Arad County (c)2002Pe catea Republicii retin atentia mai multe monumente.

Monumentul lui Gheorghe Doja evoca participarea maselor populare din aceste parti la razboiul taranesc din 1514.

Centrul Ineului a fost martorul a numeroase evenimente importante din trecutul delupta al poporului roman, legate de memorabilul an 1918, cind o numeroasa delegatie a fost trimisa la Adunarea de la Alba luIia din 1 Decembrie. Formata din 5 membri in frunte cu Ioan Suciu, delegatia cercului electoral Ineu a fost aleasa in cladirea ce se gasea pe locul actualului bloc de pe Calea Republicii nr. 47, alaturi de acestia participand la marea adunare inca cca 100 de ineoani.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]