Ilteu - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000In apropiere de extremitatea judetului, pe soseaua nationala 7 se afla localiatea Ilteu. Ilteu - Centrul satului - Virtual Arad County (c)2000

La Ilteu, centrul unui domeniu de odinioara, care a devenit cunoscut prin miscarile puternice ale taranilor din 1784, 1848 si 1918, atrag atentia in special doua obiective: castelul de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, transformat ulterior de mai multe ori, si statia de postalion, pe drumul care ducea inainte de 1868 (anul construirii caii ferate din Valea Muresului), spre centrul Transilvaniei si, prin Sibiu - Turnu Rosu, spre Bucuresti.

Ilteu - Case la drumul mare - Virtual Arad County (c)2000In 1775 episcopul Sinesie Jivanovici consemneaza ca in Ilteu exista o biserica veche din lemn si avea hramul "Sfantul Ioan Botezatorul". In anul 1761 pe Paraul bisericii a fost edificata o alta biserica de lemn cu hramul celei vechi. Ulterior aceasta biserica a fost mutata pe vatra noua a satului. In vederea ridicarii unui nou edificiu, in anul 1936 se primeste aprobarea Comisiei Monumentelor Istorice pentru Transilvania ca sa fie demolata cu indicatia de a se pastra pictura de la altar. Biserica actuala este din caramida, a fost ridicata in 1938 dupa planurile arhitectului Adalbert Papp din Arad. Biserica are hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul".

Inainte de hotarul sud-estic al judetului Arad, spre nord se mai ramifica doua drumuri pietruite din D. N. 7, primul duce dupa 1 km la Saliste iar al doilea la Petris.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]