Iercoseni - Biserica din lemn - Virtual Arad County (c)2001Iercoseni - Arhitectura specifica zonei - Virtual Arad County (c)2001

De pe soseaua nationala care leaga Aradul de Brad, se formeaza o ramificatie pe stanga si printr-un drum nemodernizat prin padure intram in satul Iercoseni cu ulite inguste insirate de-a lungul vaii si cu case mici dar curate.

La inceputul secolului al XVIII-lea este mentionat preotul Ursu din Iercoseni care intra in posesia unui Liturghier manuscris, copiat de diacul Ioan Petrovici in anul 1736. Traditia spune ca biserica ar fi fost adusa din Chisindia. S-a reconstruit in Iercoseni, inlocuindu-se o parte din "lozdoabele" de la pereti. In 1786 biserica a fost renovata. Biserica a avut o frumoasa colectie de icoane pe sticla din secolul al XIX-lea.

Traditia populara sustine ca satul ar fi fost intemeiat de "lotri".

Iercoseni - Scoala primara - Virtual Arad County (c)2001Iercoseni - Gospodarie taraneasca - Virtual Arad County (c)2001Se mai spune, printre altele, ca Valea Cora era locul unde haiducii isi ascundeau rezervele de alimente.

In "Via lui Vasii" erau vizuinele care serveau ca locuri de ascunzis.

La "Igna lui Catanasu" isi uscau pe timp nefavorabil, buhaiele si subele.

Amintirea haiducilor este pomenita si in folclorul local.
Despre capitanul Ruja, de pilda, cantecul batranesc spune: Capitanul lotrilor/ haiducul padurilor/ cel mai mandru capitan/ calare pe un cal sergan.

La Iercoseni se gaseste si o biserica de lemn, cu elemente caracteristice arhitecturii romanesti transilvanene

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]