Horia - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002

Horia - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2002De la Arad la Siria, se parcurge din punct de vedere geografic, o regiune de campie in mare parte, de la Micalaca (cartier al Aradului) pana dincolo de satul Horia unde traversam manoasa campie a Glogovatului, neteda, cu usoare ondulatii si denivelari alungite, fara a fi mlastinoasa.

La mijlocul secoluluial al XVIII-lea, satul a fost populat cu germani, romanii fiind mutati in alte parti. Abia in 1946, in urma stabilirii mai multor familii de romani ortodocsi, se infiinteaza si parohia ortodoxa, pana atunci, putinii romani apartineau de parohia Glogovat (azi Vladimirescu). Slujbele religioase se oficiau intr-o capela special amenajata. In 1970 s-a inceput edificarea actualei biserici cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh". Biserica a fost sfintita in 9 octombrie 1977 de P.S Gherasim Hunedoreanul, arhiereu vicar.

Dupa aproximativ 16 km de la Arad se patrunde in asa zisul culoar al Siriei, un loc marginit in staga la vreo 3-4 km de campia Comlausului, iar pe dreapta, de culoarul Covasantului.

Horia - Strada principala - Virtual Arad County (c)2002Horia - Centrul de primire a refugiatilor - Virtual Arad County (c)2002Satul Horia locuit odinioara de etnici germani, mare parte plecati in tara de origine in ultimii ani.

Recent la Horia a fost construit un modern centru de primire si gazduire a emigrantilor.

Ocupatia de baza a localnicilor este legumicultura si agricultura, si desi multi dintre acestia lucreaza la intreprinderi din Arad, unde fac naveta cu autobuzele su trenul, in majoritatea gospodariilor cresterea animalelor a devenit o traditie.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]