Hontisor - Zona centrala - Virtual Arad County (c)2000Hontisor - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

Pornind de la Gurahont pe drumul judetean inspre sud, ne indreptam spre creasta Zarandului unde intalnim in stanga satul Hontisor.

Pe acest drum satele se alineaza ca niste margele pana aproape de creasta.

Hontisorul este renumit prin castanii comestibili care cresc in hotarul localitatii, la Prisaca.

La numai cinci ani de la aparitie, pe filele unui Catavasier tiparit la Targoviste in anul 1714, facea o insemnare preotul Adam din Hontisor. In mod sigur slujea intr-o biserica de lemn construita in secolul al XVII-lea. In anul 1775 a fost sfintita biserica de lemn cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe".  Biserica era de dimensiuni modeste (9 x 4,5 m), la care se adauga o turla care se ridica Hontisor - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000deasupra acoperisului cu pante repezi si streasina joasa si pridvorul pe toata latura peretelui de sud, asemanator cerdacurilor de la casele taranesti. In 1772 biserica este mutata si restaurata in parcul episcopiei din Arad. Biserica actuala de zid a fost construita in 1938 si poarta hramul celei vechi. 

Aspectul ingrijit al localitatii reflecta harnicia localnicilor care isi desfasoara activitatea si in unitatile economice din Gurahont si exploatarile forestiere din apropiere.

In fiecare gospodarie se pot observa si roadele pamantului din jurul satului ingrijit exploatat.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]