Halmagel - Ulita bisericii - Virtual Arad County (c)2000Halmagel - Casa taraneasca din lemn - Virtual Arad County (c)2000
Satul Halmagel este situat la aproximativ 2 km de Halmagiu, pe o vale pitoreasca.
Halmagel este cunoscut mai ales ca vechi centru de olari.

La numarul 273 putea fi vizitat atelierul mesterului Aurel Golea care transforma argila exploatata pe dealul "Oii" in frumoase ulcioare smaltuite in verde, cu diferite nuante specifice acestui centru ceramic.

Biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli", in 1754 era veche fiind in stare de ruina. In 1806 a fost inlocuita cu actuala de zid, care poarta hramul celei vechi.

Halmagel - Moara de apa - Virtual Arad County (c)2000Halmagel - Scoala veche - Virtual Arad County (c)2000In centrul comunei poate fi vazuta o moara de apa, iar la numarul 63 o casa taraneasca din lemn, tipica pentru aceasta zona.

Amintirea rascoalei din 1784 este deosebit de vie aici. La 5 noiembrie 1784 in valtoarea acestei mari miscari, taranii din Halmagel au atacat castelul care se gasea pe dealul Cornet.

Pitorescul satului, cu casele insirate pe vale, este intregit de asezarea sa intre dealuri abrupte (Ozoi, Tirsa si Oci).

Intreaga regiune Halmagel, Sarbi, Luncsoara si altele este dominata vara de nedeiele traditioanle.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]