Gurba - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

De pe D.N. 79 A, in localitatea Sicula, drumul se desparte mergand inspre Cermei.Gurba - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001

La 4 km pe aceasta sosea se afla localitatea Gurba, cunoscuta si apreciata atat din punct de vedere etnografic si folcloric ca un dintre cele reprezentative din judetul Arad.

Pe vatra veche a satului exista o biserica de lemn cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe" despre care episcopul Sinesie Jivanovici mentiona la mijlocul secolului al XVIII-lea ca era veche si ruinata, credinciosii intentionand sa-si construiasca alta noua. In anul 1874 este construita din piatra biserica actuala cu hramul celei vechi. In 1951 a mai fost construita o biserica din zid, cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul" situata in Gurba-Colonie.

Gurba - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2001In focul luptei antifeudale si anticapitaliste s-au plamadit frumoasele traditii ale gurbanilor.

In 1918 ei au atacat conacele mosieresti de la Viznic si Jerac.

Gurba - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001In centrul satului, in fata vechii primarii au fost alesi in acelasi an patru reprezentanti ai satului pentru a participa la Marea Adunare de la Alba lulia.

Taranii gurbani au trecut inca inainte de 6 martie 1945 la impartirea a peste 700 iugare din pamantul mosieresc, facandu-si singuri dreptate.

In fata gradinitei se afla monumentul eroilor cazuti in lupta impotriva fascismului.

Din Gurba, in continuare la 10 km ajungem in comuna Cermei.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]