Goseni - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000Groseni - Biserica noua - Virtual Arad County (c)2000In drum spre Groseni (4 km de Archis) trecem pe langa locul numit Voevodesti.

El aminteste de o straveche organizatie feudala romaneasca.

Se pare ca locuitorii ce traiau odinioara aici s-au mutat in actualul sat Voevodeni de langa Barsa.

Unul ditre cele mai vechi locasuri de cult edificat din lemn, este biserica cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" din Groseni, despre carecare traditia locala mentioneaza ca a fost adusa pe dealul din mijlocul satului, in anii 1724-1725, din satul Voivodesti situat intre Archis si Groseni. Pe pragul intrarii in biserica C. Petreanu citeste anul 1724.
In anii 1933- 1934, biserica a suferit multe modificari fata de forma sa initiala, doar naosul si altarul pastrandu-si forma de inceput.Dupa anul 1990 a fost construita o biserica de zid iar cea din lemn a fost mutata in curta Spitalului Clinic Judetean Arad. Intreaga cheltuiala a stramutarii si restaurarii bisericii de lemn fiind suportata de doamna academician Cornelia Bodea.

Grosenii, sat tipic de vale, incadrat de dealurile Grimeii, Martanusa, Nasului, Valaceaua, Petrisel, Ciopeasca, se intinde adanc pe pantele montane ale Codrului.

Groseni - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2000Groseni - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000Aici se formeaza paraul Valea Archisului prin unirea Vaii Baii cu Valea Albului.

Urmand Valea Albului, dupa 2 km pe dealul Jidosina intalnim locul unei cetati stravechi si ne putem racori din apa izvorului "La Pietrar".

De la Archis, o a doua artera, respectand drumul comunal 14, ne intovaraseste prin satele Nermis si Barzesti.

De la Barzesti privim spre est culmile montane care apar in toata configuratia lor caracteristica, fiecare dintre ele avand un nume dat de localnici (Varful, Teis, Strait, Ciulu si Secatura etc.).

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]