Firiteaz - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Firiteaz - Scoala - Virtual Arad County (c)2001Este situat la 12 km de Sagu, de unde putem ajunge pe un drum asfaltat.

Populatia de aproximativ 1400 locuitori, care sunt in majoritate agricultori si crescatori de animale.

In apropierea casei cu numarul 102 se gaseste "piatra fundamentala a satului", asezata acolo pe la sfarsitul sec XVIII-lea.

Aceasta piatra sub forma de obelisc, inalta de circa 1 m a servit ca reper pentru masurarea posesiilor iobagilor si delimitarea rezervei senioriale a mosierului.

Protosinghelul Arsenie Radivoievici, in calitate de administrator al eparhiei Timisoarei, in anul 1758, cu prilejul unei vizite canonice facute si in Firiteaz gaseste aici o biserica din barne, cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" Biserica avea doua usi, patru ferestre si o turla acoperita cu sindrila in care se afla un clopot. Sfanta Masa era din lemn pe ea se aflau doua acoperitoare din panza, trei sfesnice de arama o cruce si un chivot din lemn. Iconostasul era din lemn de stejar, pe care se gaseau patru icoane, cinci candele de alama, iar in fata icoanelor erau patru sfesnice din lemn. In biserica mai erau 23 de strane iar in pronaos erau patru icoane vechi.  In anul 1788 biserica din lemn a fost inlocuita cu alta din piatra, care are hramul "Adormirea Maicii Domnului".

In centrul comunei se gaseste biserica ortodoxa, construita in stil baroc.

Firiteaz - Strada - Virtual Arad County (c)2001Firiteaz - Sediul "Satului surasului" - Virtual Arad County (c)2001Cladirea masiva sustinuta de contraforturi, a fost ridicata inanul 1817.

Biserica detine o cruce sculptata in lemn, provenita din secolul XVI- XVII.

In partea de sud vest a satului, la locul numit "Cetate" se vad palidele urme ale unei fortificatii medievale.

Recent in localitate, in cladirea vechii primarii, cu ajutorul unor asociatii de caritate din Italia a fost construit un sediu pentru "copii strazii" si pentru copiii abandonati.
"Satul Surasului" va asigura gazduirea si pregatirea a peste 60 de copii. Tot acesta asociatie a refacut si modernizat actuala scoala din localitate.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]