Fantanele - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Fantanele - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2001Prima localitate pe care o vom intalni deplasandu-ne dinspre Arad spre Lipova, pe malul stang al Muresului este comuna Fantanele, ancorata puternic in granarul de vest al Romaniei.

Dupa traditie, denumirea comunei provine de la una din cele cinci fantani pe care le-au gasit colonistii germani adusi aici in anul 1766.

Aceasta fantana, disparuta astazi, a fost strajuita de un frumos stalp ridicat cu vreo doua secole in urma, care se pastreaza si azi pe strada principala, pe locul de odinioara, din parcul aflat in fata bisericii parohiale romano-catolice.

La inceput o asezare curat romaneasca, din 1766 colonizata de populatie germana, romanii fiind mutati in sate din jurul Lipovei. Stabilirea populatiei romanesti in perioada interbelica in sat, duce la reinfiintarea parohei ortodoxe romane in 1946. Pana atunci fusese filie la parohia Sanicolaul Mic. Inca de la inceput, slujbele religioase s-au desfasurat intr-o capela amenajata in acest scop. In 7 septembrie 1989 a fost pusa piatra de temelie la actuala biserica cu hramul"Adormirea Maicii Domnului", sfintita la 7 septembrie 1997 de P.S. dr. Timotei Seviciu episcopul Aradului.

Tot pe strada principala se mai gasesc doua castele, ambele in stil neoclasic.

Fantanele - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Fantanele - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001Primul, azi sediul Consiliului popular comunal, dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si se caracterizeaza prin sobrietate.

Elementele arhitecturale cele mai remarcabile ale castelului se pot vedea in partea dinspre curtea Consiliului popular; terasa este decorata cu coloane si capitele in stil doric.

La o distanta de cativa zeci de metri se inalta celalalt castel, azi sediul Asociatiei Agricole Fantanele, datand de la mijlocul secolului al XIX-lea si inconjurat de un parc spatios, in care se gasesc numerosi arbori decorativi, ca de exemplu nucul american.

Fatada castelului pompos ornamentata, este dominata de scarile monumentale si terasa acoperita, foarte spatioasa. In partea opusa, spre curte, s-a mentinut intacta o alta terasa, prevazuta, cu o intrare acoperita, destinata trasurilor.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]