Donceni - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Donceni - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001In drumul de la Sebis la Moneasa trecem prin Prajesti, astazi cartier al Sebisului, unde taranii au dus o lupta eroica in perioada revolutiei din 1848, impotriva domeniului de Sebis.

Conform traditiei aici a existat o biserica de lemn, construita dupa 1755, pentru ca in acest an satul nu avea biserica si era filie la parohia Prajesti. Biserica de lemn a fost inlocuita cu alta de zid, cu hramul "Sfantul Apostol Petru si Pavel" sfintita in 1867 de episcopul Procopie Ivascovici (1853-1873) al Aradului. Biserica actuala cu acelasi hram, a fost construita in anul 1947.

La 3 km de aici intalnim pasunea de la Donceni, unul dintre primele pamanturi mosieresti ocupate de tarani, in timpul revolutiei din 1848.

Donceni - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2001
Parcurgand depresiunea Dezna-Buhani, observam un relief de tip jos, gardat atat in est cat si in vest de dealuri piemontale, pe dreapta dealul Salagenilor si Lazului, pe stanga dealurile Mineadului si Slatinei de Donceni - Scoala - Virtual Arad County (c)2001Cris.
Aceste sunt acoperite de pomi si culturi.


Noile plantatii de livezi de pomi si inierbarea pantelor pun stavila fenomenului de eroziune torentiala.


Cresterea animalelor, in special a bivolilor, este una dintre preocuparile principale ale localnicilor.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]