Primaria Curtici - Virtual Arad County (c)1999Casa de cultura Curtici - Virtual Arad County (c)1999Tanarul oras Curtici are un trecut istoric bogat, legat mai ales de lupta romanilor pentru drepturi sociale si nationale.

In piata din fata Consiliului popular, in iulie 1786 a avut loc o puternica miscare a iobagilor. La 24 septembrie 1861, adunarea populara a hotarat in unanimitate introducerea limbii romane ca "limba oficiala a comunei Curtici, in trebile si afacerile sale...".

Procesul de urbanizare a Curticiului a inceput dupa unirea Transilvaniei cu Romania (1918) Gara si Punctul de frontiera - Virtual Arad County (c)1999cand, devenind unul dintre cele mai importante puncte de frontiera ale tarii, s-au construit gara spatioasa, atelierele de reparatii CFR, s.a.Biserica ortodoxa - costructia veche - Virtual Arad County (c)1999

Inainte exista o veche biserica construita din gradele, cu hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe", care in anul 1755 era in stare de ruina, fapt pentru care credinciosii  cereau aprobarea autoritatilor imperiale pentru construirea unei biserici noi. Abia la 11 mai 1778 a fost data aprobarea construirii unui locas de cult. cel vechi fiind nimicit de un trasnet. Imediat dupa primirea aprobarilor se incepe construirea actualei biserici din piatra care poarta hramul celei vechi. Initial de forma mai mica, cu timpul primind forma de astazi. Biserica Strandul termal Curtici - Virtual Arad County (c)1999are pictura din 1950 datorata lui Cornel Cenan din Cluj. Dupa 1989 s-a inceput edificarea unui nou locas de cult.

In apropierea garii, pe sosea, la marginea estica a orasului, se ridica castelul Keszonyi datand din 1769, in arhitectura caruia predomina unele caracteristici ale barocului tarziu. Terasa, strajuita de coloane lucrate artistic, salonul, de forma circulara si scara de refugiu de sub castel, practicabila si astazi, sunt detalii arhitecturale deosebite. In castel se afla sediul Asociatiei Agricole din localitate, care obtine rezultate exceptionale pe plan national.

La Curtici a fost infiinta prima Zona Libera din aceasta parte a tarii, cu frumoase perspective de dezvoltare industriala si urbanistica in viitorul imediat.
Tot aici functioneaza si un frumos strand cu apa termala, care incepand din 1999 va fi amenajat si pentru folosirea in timpul iernii.

 

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]