Covasant - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001Comuna Covasant este situata in centrul judetului, la o distanta de 20 km de municipiul Arad si la 16 km de Pancota (orasul cel mai apropiat), localitate cu bogate vestigii ale trecutului, aici descoperindu-se unelte Covasant - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2001din epaca de piatra, un tezaur de 300 monede romane, bratari, inele si alte obiecte din bronz.

Teritoriul comunei este traversat de un val mare de pamant numit "Valul lui Traian" ce a servit ca fortificatii in primele secole ale erei noastre. In 1332 Covasantul apare in documente ca localitate existenta.

Ruinele unei monumentale biserici, construita in stil gotic, datand din secolul XIV-XV e.n. si care astazi este declarata monument istoric, marcheaza importanta acestei localitati in evul mediu.
Date despre vechea biserica parohiala avem din 1755. Aceasta era din piatra cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh"  si aflam ca a fost sfintita in 1734.
In 1779 este zidita actuala biserica cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh" si a fost sfintita de episcopul Pavel Avacumovici.

Covasant - Primaria - Virtual Arad County (c)2001Covasant - Case, sectorul rromilor - Virtual Arad County (c)2001Teritoriul comunei ocupa o suprafata de 39,9 km patrati, fiind situat in zona de interferenta a campiei Muresului cu prelungirile muntilor Zarand (Dealul Stupini si Dealul Miloia). Comuna este formata dintr-un singur sat.

Drumul de interes local Arad - Ghioroc - Siria, face legatura comunei cu resedinta judetului, iar in comuna exista statie de tren electric. Populatia comunei era in jur de 3000 persoane.

Majoritatea populatiei lucreaza in agricultura, restul facand naveta in localitatile din apropiere unde exista unitati industriale si servicii catre populatie.

In Covasant exista o puternica comunitate de rromi ale caror constructii specifice sunt grupate pe soseaua care duce in spre Siria.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]