Corbesti - Casa taraneasca - Virtual Arad County (c)2000Corbesti - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2000Localitatea Corbesti este situata intre Petris si Rosia Noua, pe Valea Rosiei, pe ambele maluri ale paraului.

In localitate a fost consemnata existenta unei vechi biserici situata pe "Dambul bisericii" unde era si cimitirul. In conscriptia din 1755 satul Corbesti avea 15 case iar locuitorii pentru ca nu aveau biserica si preot frecventau locasul de cult din Petris.

La Corbesti atentia ne este atrasa de frumoasa biserica de lemn care se inscrie armonios in ambianta monumentelor de arhitectura populara, datand de pe la 1800 si adusa in acest loc pe la 1835, asezandu-se pe o talpa de piatra.

Biserica lucrata cu toporul, din barne de gorun, netencuita, pastreaza forme arhaice. La inceputul secolului al XIX-lea biserica a fost pictata de Nicolae de la Lupsa Mare avand si un ajutor al carui nume nu il cunoastem si caruia ii apartine o parte din pictura naosului.

Corbesti - La moara de apa - Virtual Arad County (c)2000
Se remarca mai ales prin frumoasele picturi care acopera zidurile, tavanul boltit si iconostasul, opere ale unor pictori populari, dintre care identificam si pe Nicolae Zugravul din Lupsa Mare, care a lucrat si la biserica din Julita.

Tot la Corbesti se afla si o moara de apa in stare de functionare, activitatea ei fiind intrerupta doar de perioadele secetoase.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]