Conop - Vedere generalaConop - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2002Parasind Odvosul si continuand drumul in directia estica ajungem in comuna Conop. Langa sosea se gaseste castelul din Conop. Construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, el a suferit mai multe transformari in exterior si mai ales in interior. In forma actuala are un caracter neoclasic, impunandu-se mai ales prin simplitatea stilului. In acest sens remarcam fatada situata in partea dinspre parc, ornamentata cu masive coloane cu capiteluri in stil doric. In acest castel a locuit mai multe decenii Stefan Cicio Pop, in ultima parte a vietii sale (1934).

In aceasta localitate a existat o biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" construita cu mult inainte de 1755. In anul 1780, locasul era in ruina si in consecinta, doi ani mai tarziu, in 1782, se inalta o noua biserica de lemn, pusa sub ocrotirea "Santului Mucenic Conop - Zona centrala - Virtual Arad County (c)2002Conop - Scoala - Virtual Arad County (c)2002Dimitrie". Dupa ce la inceputul secolului al XX-lea a fost construita actuala biserica de caramida, in anul 1910 vechiul locas a fost vandut credinciosului Petru Sarbu din Conop pentru suma de 821 coroane. In acest mod au fost distruse picturile de pe iconostas si din interiorul bisericii, preotul Ioan Blaj recuperand o icoana din lemn su Sfantul Simeon  si proscomidierul pictat la inceputul secolului al XIX-lea.
Pictura interiorului a fost executata in 1936-1937 de Iulian Toader din Arad.

La marginea estica a comunei, langa sosea pe dealul Pripor, se ridica un mic monument, prevazut cu o icoana ridicat in acest loc de catre locuitorii comunei in amintirea eroilor care si-au dat viata in aceste parti in 1784 si 1848 pentru libertate.

Conop - Gara - Virtual Arad County (c)2002Conop - Scoala veche - Virtual Arad County (c)2002In partea opusa a soselei o carare coboara pana in albia Muresului, de unde cu un pod plutitor se poate trece pe malul sudic unde la o distanta de 1 km se gasesc ruinele cetatii Chelmac.

Pornind de la Conop spre Barzava se desprinde spre stanga un drum comunal care dupa ce strabate o vale pitoreasca si urca panta dealului, duce la 8 km la cabana Debelagora. Situata la o altitudine de 500m, pe un frumos platou plesuv, inconjurat de paduri, cabana ofera un reconfortant loc de odihna. Cabana dispune de camere pentru dormit si un mic bufet. In timpul verii sunt instalate aici campinguri.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]