Ciuntesti - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000Ciuntesti - Biserica - Virtual Arad County (c)2000In satul Ciuntesti, pe "Dambul bisericii" in care s-au gasit si urme neolitice (2500 – 1700 i.e.n.) troneaza biserica de lemn ortodoxa, realizare caracteristica artei populare romanesti.
Mica biserica lunga doar de 13 m si lata de 5 m, avand forma unei corabii, a fost construita pe la 1780 din lemn de gorun lucrat cu toporul.
Acoperisul este din sindrila. Turnul e tot din lemn, in forma de prisma.
In interior intreaga biserica este pictata, inclusiv tavanul boltit, cu splendide picturi in stil bizantin, realizate pe lemn de tei sau pe panza lipita pe scanduri. Ea apartine unor mesteri populari, anonimi, care au trait aproape acum doua secole.
Pictura se impune prin naturaletea figurilor, finetea decorurilor geometrice, care incadreaza scenele biblice, si folosirea unei palete alese de culori. Ciuntesti - La rascruce - Virtual Arad County (c)2000

De la Beliu drumurile comunale 10 si 13, cu numeroasele lor bifurcari pe parcurs, ne poarta in frumoasa Depresiune a Hasmasului. Dealuri prelungi, uneori abrupte, sapate de vai venite de sub stancile Codrului, si mici campuri locale, acopera zona depresionara.
La Botfei, Prisaca, Groseni, Ciuntesti sau Urvisu de Beliu, dealurile se alipesc povarnisului montan care delimiteaza aceasta zona inspre est.
Zeci de paraie cu apa cristalina ce pun in rniscare mori cu tacanit agale, kilometri de sate lungi de vale, paduri nesfarsite ce dispar in munte, sute de hectare cu pasuni si livezi de pomi si vita de vie, formeaza un peisaj variat.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]