Cicir - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

 

Cicir - Scoala - Virtual Arad County (c)2001Satul Cicir este amplast pe ambele parti ale drumului national Arad -Bucuresti intre localitatile Mandruloc si Sambateni. Este situat in Campia de Vest, pe malul drept al Muresului.

Aici exista o biserica de caramida si piatra, construita in anul 1702, dar care, in urma stramutarii albiei Muresului s-a surpat, in locul ei, pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, a fost construita alta din lemn, ce avea hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe".
Traditia consemneaza ca in jurul anului 1823, locuitorii si-au mutat vatra satului pe locul actual, din cauza deselor inundatii ale Muresului, vechea biserica de lemn ramanand in afara satului.
Cicir - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2001In noaptea de Boboteaza a anului 1823, ea a fost daramata de un vant napraznic.
In anul 1854 a fost construita actuala biserica de caramida, cu hramul celei vechi.
Biserica are un iconostas din anul 1783, cumparat in anul 1930 de la biserica din Seitin.

La Cicir a fost descoperit in anul 1965, pe terasa nordica a localitatii, un bordei cu o mare cantitate de de ceramica de factura dacica.

In urma cercetarilor s-a dovedit ca aici a existat in secolul II-III o mare asezare a dacilor liberi.

Find in apropiere de Arad si desi multi locuitori se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor, o buna parte fac naveta la unitatile industriale din oras, mai ales ca localitatea este legata de acesta printr-o linie de tramvai.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]