Chisineu-Cris - Primaria - Virtual Arad County (c)1999Chisineu-Cris - biserica catolica - Virtual Arad County (c)1999Prin mijlocul localitatii trece Crisul Alb, care uneste cele doua parti ale orasului: Padureni (partea de sud) si Chisineu Cris (partea de nord). 
La sud-vest de cartierul Padureni, poate fi vazut  fostul camp de lupta unde 1500 de rasculati romani, maghiari si sarbi au rezistat vitejeste, la 9 mai 1735, impotriva trupelor trimise de la Arad pentru inabusirea rascoalei organizate de Pero Seghedinat din Pecica. Rascoala a avut un caracter antihabsburgic si antifeudal. In randul rasculatilor au fost numerosi locuitori din: Socodor, Simand, Chisineu Cris, Padureni si Zerind. In anul 1935, sapandu-se fundamentul casei din strada Infratirii nr.22 s-a gasit un intins cimitir care a apartinut probabil rasculatilor ucisi in lupta de la Padureni.

In anul 1739 este construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" care in mijlocul veacului al XVIII-lea avea exteriorul "lipit si varuit". Fiind deteriorata destul de repede, din motive necunoscute, in anul 1774, credinciosii inainteaza o cerere pentru a primi aprobare sa-si construiasca o noua biserica. La 6 octombrie 1775 este inregistrata aprobarea din partea autoritatilor pentru construirea bisericii. In toamna aceluiasi an se incepe constructia la actuala biserica de zid cu hramul "Inaltarea Domnului". In secolele trecute, jurul bisericii a avut o pregnanta functie funerara.

Chisineu-Cris - spitalul nou - Virtual Arad County (c)1999Chisineu Cris - spitalul vechi - Virtual Arad County (c)1999Cele mai importante obiective se gasesc pe strada principala. Monumentul eroilor graniceri ridicat in fata cladirii cu nr. 69, evoca faptele de arme ale celor care au aparat cu eroism in prima jumatate a lunii septembrie 1944 pichetele din zona Zerind, Varsand, Graniceri etc.

La intersectia drumurilor care duc spre Zerind si Sepreus ne oprim in fata placii comemorative dedicate Adunarii din timpul revolutiei din 1848 - 1849. In martie 1849, conducatorii romanilor din partile Aradului si Bihorului, sub conducerea deputatului Ioan Dragos, au formulat aici un vast program de revendicari nationale.

Chisineu-Cris - Casa de cultura - Virtual Arad County (c)1999Chisineu Cris - B&B Metalworks - Virtual Arad County (c)1999La nr. 91 se gaseste casa memorandistului Mihai Velici, condamnat in procesul de la Cluj din 1894 la o lunga detentie. El a facut parte din grupul celor care au elaborat Memorandumul.

In ultima perioada Chisineu Cris-ul a luat infatisarea unui oras modern in care au fost construite blocuri de locuinte,

Casa de Cultura, un nou Spital orasenesc, o Primarie moderna si o investitie italiana intr-o intreprindere de confectii metalice si multe altele.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]