Capruta - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000Capruta - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

Satul Capruta se afla pe DN 7, intre localitatile Barzava si Batuta, de unde porneste un drum comunal spre stanga si care ne conduce in munti, trecand prin cateva sate asezate de-a lungul vaii Capruta, sate in care sunt prezente elemente ale arhitecturii populare caracteristice "Apusenilor".

In conscriptia episcopului Sinesie Juvanovici din anul 1755 este semnalata o biserica de lemn foarte veche, care avea hramul "Sfintii Arhangheli", dar credinciosii se pregateau sa-si construiasca alta noua.

Capruta - Noi case taranesti - Virtual Arad County (c)2000Noua biserica a fost construita in anul 1786 si pictata in 1813, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". In 1926 biserica de lemn din Capruta, era introdusa pe lista monumentelor istorice si de arta.

Dupa numai doi ani credinciosii au cerut aprobarea pentru demolarea locasului de cult. Biserica a fost demolata numai in anul 1931. Astfel a disparut cea mai reprezentativa biserica de lemn din judetul Arad, dupa cum o considera Coriolan Petranu.
In anul 1925 credinciosii si-au edificat biserica actuala de zid care are hramul celei vechi.

Dupa 2 km ajungem in satul de vale Dumbravita.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]