Caprioara - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000Caprioara - Scoala - Virtual Arad County (c)2000

Localitatea Caprioara, situata pe malul stang al raului Mures este atestata documentar inca din secolul al XV-lea, a devenit cunoscuta intre altele ca urmare a exploatarilor de calcar, mai ales a celor de marmura alba.

In anul 1777 a fost sfintita de episcopul Moise Putnic al Timisoarei, biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" din Caprioara.
In 1886, credinciosii, printr-o adresa trimisa episcopiei aratau ca biserica lor se afla intr-o stare foarte rea, motiv pentru care cer aprobarea refacerii ei sau construirea alteia.
In 1887 edificiul de cult este inchis, in 1889 terminandu-se lucrarile la actuala biserica de zid care poarta hramul celei vechi.
In 1932 icoanele au fost mutate la biserica din Lalasint, in acest an este inzestrata pentru prima data cu pictura biserica si cu un nou iconistas de catre Todor Zarma. Ulterior pictura a fost refacuta iar iconostasul inlocuit cu altul sculptat.

Din punct de vedere turistic, prezinta interes doua pesteri ce se gasesc in.apropiere.

Prima, situata peste deal, la cca 300 m langa drumul Capalnasului, este denumita "a lui Sinesie".

Caprioara - La troita - Virtual Arad County (c)2000Caprioara - Centrul satului - Virtual Arad County (c)2000Cea de a doua se gaseste pe drumul Caprioara-Pojoga, de dimensiuni mai mari, fiind denumita "a lui Dutu", dupa numele haiducului care potrivit traditiei s-a adapostit in ea.

De la Caprioara spre est, drumul comunal ne conduce in judetul Hunedoara.

Pentru a parcurge in continuare un drum asfaltat si a face eventual un popas, se recomanda ca de la Caprioara prin Valea Mare sa trecem la nord de Mures, ajungand la Savarsin si de aici sa continuam drumul in judetul Hunedoara, unde dupa o mica distanta ne intampina localitatea Zam cu un ospitalier camping.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]