Caporal Alexa - Strada principala - Virtual Arad County (c)2002Caporal Alexa - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2002Satul Caporal Alexa, ca asezare, e amintit in lucrarea lui Sandor Marki, intitulata "Istoria comitatului Arad si a orasului liber regesc Arad", unde se mentioneaza ca satul ar data de prin 1326. In acel an satul aparea in documente sub numele de Kerek si era proprietatea familiei Salanki.

In perioada anilor 1334, 1335 si 1426, satul aparea cu adaosul "Erdos" (paduros), fapt care sugereaza, pe de o parte existenta localitatii in contextul padurilor, iar pe de alta parte influenta numelui celor doua familii de proprietari ai satului de la inceputul sec. al XVI-lea. In decursul timpului satul s-a mai numit Kereckton, apoi in 1418 - Kereki, in 1422 - Symonkereky, in 1485 - Kerek, in 1561 - Egybaras Kerek, in 1919 - Cherechiu, pentru ca noua denumire de Caporal Alexa sa o primeasca in 1926. Acest nume i-a fost dat in memoria caporalului Alexe Ion, impuscat pe drumul dintre Pancota si Cherechiu, la 7/20 aprilie 1919, de o patrula maghiara, in timp ce-i escorta spre casa pe intelectualii satului care au mers la Pancota in intampinarea armatei romane, prezenta atunci acolo.

Locuitorii satului au fosi si in trecut, ca si astazi, de nationalitate romana si de religie Ortodoxa. S-au afirmat ca plugari harnici, iar solul cu fertilitatea-i vestita le-a ajutat iscusinta la obtinerea recoltelor bogate si de prima calitate. Caporal Alexa - Iconostas biserica - Virtual Arad County (c)2002In 1912 calitatea graului recoltat a fost de cea mai buna calitate la nivel de tara, iar la un concurs organizat in acea vreme, hotarul acestui sat a obtinut premiul I.

Caporal Alexa - Scoala veche - Virtual Arad County (c)2002Documentele istorice din secolele XIV si XV mentioneaza existenta unei cetati a Cherechiului in apropierea fortaretelor de la Pancota, astazi oras invecinat satului nostru. Cu toate acestea multe lucrari de specialitate nu amintesc nimic despre cetate, aici adaugandu-se si cercetarile intreprinse la fata locului de catre un grup de profesori de istorie din Arad, care n-au putut furniza nici o data precisa privind amplasarea cetatii de la Cherechi. Totusi cetatea este mereu pomenita si chiar cu date exacte in "Geografia" lui Nicolae Olahus.

Una din cele mai puternice miscari ale taranimii transilvanene, la care au participat si taranii din aceste locuri, a fost razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja, din anul 1514. Nu avem date precise despre participarea taranilor de aici la cea mai mare rascoala din Transilvania, cea condusa de Horia, Closca si Crisan, dar se presupune acest lucru datorita faptului ca rascoala a cuprins intreaga zona in care se afla si satul nostru.

In 1834 satul nostru, care facea parte din domeniul erarial, a ajuns bantuit de o puternica propaganda unionista pornita din partea mai-marilor acestui domeniu. Datorita darzeniei locuitorilor, in cele din urma propaganda a esuat, mai ales ca in martie 1848, in cadrul satului a avut loc o actiune "de lichidare a unirii".Caporal Alexa - Scoala noua - Virtual Arad County (c)2002Caporal Alexa - Complex comercial - Virtual Arad County (c)2002

Biserica din Caporal Alexa, in perioada primului razboi mondial si chiar inainte, era numita "greco-orientala romana", datorita faptului ca asa numeau ocupantii acestor teritorii - austro/ungarii - bisericile ortodoxe. Nu se cunoaste data exacta la care a fost construita, dar se presupune ca locuitorii de aici isi aveau preotul si biserica lor inca din sec. XV. Actuala biserica a fost zidita in anu1 1791. cu ajutorul daniilor credinciosilor.

Scoala de la Cherechi apare documentar in conscriptia din anul 1779 din circumscriptia Siria. Atunci ea functiona in casa parohiala, dar mai tarziu a primit un local propriu. Dintre marile personalitati originare de la Cherechi, amintim pe Mihai Gurban, absolvent al Preparandiei din Arad si pe regretatul mare poet roman Stefan Augustin Doinas, trecut la cele vesnice chiar in anul acesta.

Monografie realizata de prof. Grecu Pavel - fiu al satului

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]