Buteni - Biserica ortodoxa romana - Virtual Arad County (c)1999
Comuna Buteni, este o localitate cu frumoase traditii de lupta pentru libertate sociala si nationala. In toamna anului 1849, a trecutButeni - Constuctii noi - Virtual Arad County (c)1999 pe aici Nicolae Balcescu, travestit in straie motesti, coborand din tabara lui Avram Iancu prin valea Crisului Alb cu gandul de a parasi imperiul habsburgic, fiind urmarit de autoritati, intentie pe care o comunica printr-o scrisoare prietenului sau Ion Ghica.

In anul 1728 a fost sfintita biserica de lemn cu hramul "Bunavestire" care devenind neincapatoare, in anul anul 1794, parohia cere aprobarea construirii unui nou locas de cult.
In 1802, protopopul Gavril Bucatos al Butenilor, sfintea noua biserica de zid. Biserica a avut un iconostas sculptat in 1809 de Ioan Novacovici, mutat in biserica edificata intre 1927-1929 dupa planurile arhitectului Conrad Richter din Timisoara. Noul locas de cult are hramul celui vechi.

Buteni - Scoala generala - Virtual Arad County (c)1999Traditia populara sustine ca el a poposit la Buteni in casa cu nr.194 sau 196. In cladirea de la nr. 164 este scoala veche, una din primele scoli romanesti de nivel mai inalt din aceste parti. Intre cei care au invatat aici pe la 1876, a fost si compozitorul Ion Vidu. Scoala dadea elevilor o educatie adanc patriotica, folosindu-se in acest scop in vremea cand a fost elev Ion Vidu si o harta a Daco-Romaniei.

Buteni - Casa de cultura - Virtual Arad County (c)1999
Comuna are o merituoasa traditie si pe linie muzicala, dispunand de un cor renumit pe plan national, in cei peste 90 ani de activitate castigand numeroase premii si evidentiindu-se prin calitatea interpretarii si repertoriului.

Pe langa Caminul cultural, in afara celor 100 de coristi, mai activeaza o fanfara compusa din 45 persoane, o orchestra populara, grupuri vocale etc., incat se poate spune ca aici toti oamenii canta. Alaturi de faima cantecului, a strabatut intreaga tara frumusetea portului popular butincenesc, creatie a mesterilor populari locali, care transmit din generatie in generatie arta tesutului, a cusutului, a broderiei, a renumitelor cojoace si sube raspandite in toata valea Crisului Alb.

 Buteni - Biserica baptista - Virtual Arad County (c)1999Bogata viata spirituala a comunei prezinta si alte aspecte. Pe strada principala, ultima casa pe dreapta inspre Almas, locuieste pictorul popular Mot Ion, care in ultimii ani a avut peste 20 expozitii locale.

Dintre traditiile populare, pastrate cu autenticitate, poate fi amintit un obicei dupa care primavara fiecare poarta este impodobita cu armindeni (crengi de tei cu frunze verzi), simbol al dragostei oamenilor fata de rodul pamantului. Buteni - Motelul - Virtual Arad County (c)1999

De la Buteni inspre sud, drumul comunal nr.50 ne conduce in comuna Chisindia si apoi in satele Paiuseni si Vasoaia.

Continuind drumul de la Buteni spre Gurahont, pe malul sudic al Crisului Alb, inainte de a intra in Joia Mare, patrundem in asa zisele "Chei ale Cociubei" dupa care ajungem in depresiunea Almas-Gurahont. De-a lungul soselei principale pana in comuna Gurahont se aliniaza satul Joia Mare, comuna Almas, satele Cil si Bontesti.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]