Bulci - Biserica catolica - Virtual Arad County (c)2002
Bulci - Castel - Virtual Arad County (c)2002Situat la mijlocul distantei dintre Tela si Bacaul de Mijloc, la cate 3 km, iar de satul Ostrov il desparte doar 4 km.

Din Bulci se poate ajunge pe un drum comunal la albia Muresului, care poate fi traversat pe un pod plutitor-brod folosit la trecerea persoanelor si vehiculelor).

Intre toate localitatile acestei zone, Bulciul are cea mai bogata istorie; desi atestat documentar, inca din 1225, urmele materiale ii atribuie o vechime si mai mare.

Dintre vestigiile trecutului se remarca: urmele castrului roman si manastirii fortificate, castelul Mocionii si monumentul generalului Gaal Laszlo.

In partea nordica a satului se gasesc urmele unor constructii. Pe locul acestora arheologii intrevad existenta unui castru roman apartinand Legiunii a XIII-a Gemina, care strajuia granitele Daciei romane, ce se intindeau in aceste parti pana la linia Muresului.

Caramizile castrului au fost folosite la construirea unei manastiri medievale, datand de cel putin din secolul al XIII-lea.

In secolul al XIV-lea manastirea devine un important centru de cultura, unde lucrau copisti, de la care s-a pastrat pana astazi un Bulci - Parc - Virtual Arad County (c)2002codice continand texte ale istoricului roman Titus Livius.

Mai tarziu cladirea a fost fortificata si a jucat un rol important in luptele de aparare Bulci - Ulita - Virtual Arad County (c)2002a Transilvaniei impotriva expansiunii otomane (1551-1552).

Din amintita cladire medievala se vad si astazi unele elemente ale terasamentelor.

In apropiere, la marginea satului, se gaseste un impunator castel cu etaj, azi Sanatoriu.

Ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, castelul primeste forma actuala in jurul anului 1860, prin grija lui Andrei Mocioni.

In cimitirul satului este mormantul generalului revolutionar maghiar Gaal Laszlo, decedat aici in 1850, pe vremea cand se afla in refugiu. Deasupra mormantului se inalta un monument de marmura ridicat in 1883.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]