Budesti - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2002Aflat in partea sud-estica a judetului, satul Budesti, apartinator de comuna Plescuta, numit astfel si datorita numeroaselor familii care poarta acest nume.

Budesti - Casa taraneasca - Virtual Arad County (c)2002Actualmente satul este supus dezafectarii, datorita populatiei in continua scadere.

In anul 1772 in localitate a fost edificata o biserica din lemn cu hramul "Inaltarea Domnului". In privinta datarii, Coriolean Petreanu da anul 1802 iar I.Cristache o coboara pana in 1677.

Un lucru este sigur, biserica este mult mai veche de secolul al XIX-lea, in secolul al XVIII-lea suferind mai multe modificari.

In 1792, zugravul Constantin executa icoanele imparatesti. Este datata icoana "Maicii Domnului cu Pruncul" si aceea a Sf. Nicolae.
In anul 1796 zugravul Constantin se afla inca la Budesti semnandu-se pe spatele unui chivot.

In secolul al XIX-lea biserica sufera mai multe reparatii executandu-se si o pictura noua despre care mentioneaza pisania de pe fatada corului "Cu ajutorul lui Dumnezeu in timpul Budesti - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2002Budesti - Gospodarii taranesti - Virtual Arad County (c)2002preabunului imparat Francisc Iosif I si cu binecuvantarea Preasfintitului Arhiereu, Mariei Sale Procopie Ivacicovici si prin cinstea sa, parintele protopop Petru Moldovan al Halmagiului, s-au sfintit, varuit si vopsit Sfanta biserica la anul 1860 in februarie 2 la care fiind preot Adam Jiva si chitori fiind Budea Gruia, Budea Damian si chitorii Budea Gavrila si Budea Petru".

Din cauza populatiei in scadere biserica se afla intr-o stare de ruina necesitand urgente reparatii, altfel fiind amenintata cu disparitia.

Desi satul a fost electrificat, din cauza drumului foarte greu se constata parasirea de catre tineri a localitatii. La ora actuala au mai ramas doar 15 familii de varstnici.

Accesul in sat se poate face pe la Dumbrava doar pe jos si in conditii de timp favorabil. O alta posibilitate este pe la Talagiu cu masini cu tractiune integrala.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]