Bodesti - Biserica de lemn - Virtual Arad County (c)2000Pe un drum comunal, la 4 km de soseaua nationala Arad-Brad se afla localitatea Bodesti.

La Bodesti se poate vizita cladirea scoliiBodesti - Case noi - Virtual Arad County (c)2000 vechi (azi camin cultural), ridicata in 1868 prin stradania locuitorilor si sub indemnul si conducerea lui Nicolae Butariu (1844-1890), militant pentru drepturile si cultura poporului roman din aceasta zona.

Pe grinda de pe frontispiciul cladirii era gravat textul redactat in spiritul ortografiei Scolii Ardelene: "Sa viedie natiunea romana", amintind ca infiintarea acestei scoli constituia un exemplu de urmat, in aceasta regiune lipsita de asezaminte pentru invatatura, datorita conditiilor vitrege in care traia poporul roman. Actualmente dupa repararea scolii, grinda a fost luata si depozitata langa biserica din lemn.
Scoala a gazduit multe actiuni remarcabile. Astfel in 1892, taranii si intelectualii din Bodesti au formulat aici o motiune de adeziune la actiunea memorandista.

Biserica ortodoxa de lemn  (la nr.74) a fost ridicata in jurul anului 1760 si restaurata de mai multe ori (ultima data in 1957). Bodesti - Ulita din vale - Virtual Arad County (c)2000
Bodesti - Grinda scrisa - Virtual Arad County (c)2000In interiorul bisericii sunt zugravite atat iconostasul, cat si zidurile, de zugravi populari, in stil bizantin, in anul 1831, potrivit unei insemnari de pe zidul bisericii.

Unele icoane au o vechime de trei secole. In curtea bisericii isi dorm somnul de veci cateva personalitati marcante ale vietii culturale a partilor aradene, in frunte cu Nicolae Butariu si profesorul Traian Mager (1887 – 1950), monograful partii Halmagiului.
De la Bodesti spre Halmagiu drumul national strabate un platou inalt, de pe care se poate admira panorama satelor de deal si de munte, insirate pe coline mai joase. Undeva, in ceata departarilor se contureaza muntele Gaina, cunoscut pentru vestitul targ de fete. Opanta abrupta, gortocul, coboara depresiunea Halmagiului, despartita de depresiunea Gurahont prin cheile Talagiului.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]