Beliu - zona comerciala - Virtual Arad County (c)1999

Comuna Beliu, localitate importanta a judetului din partea de vest a Muntilor Codrului. Comuna, prin noua infatisare pe care aBeliu - biserica veche - Virtual Arad County (c)1999 luat-o in ultimii ani, se gaseste situata sub poala unor inaltimi care in fond, sunt dealuri piemontane, unele cu samburi de eruptiv (Dealul Galalau, Dealul Gol, Dealul Saraturilor, Dealul Viilor s.a.). Singura exceptie o face Dealul Usumal, un eruptiv care se prelungeste de la Carand pana la marginea comunei sub forma unei culmi alungite si joase cu versanti abrupti.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea aici exista o biserca de lemn dupa cum reiese dintr-o insemnare facuta in 1699 pe un exemplar al Cazaniei lui Varlaam. Aceasta poate fi biserica de dimensiuni Beliu - zona centrala - Virtual Arad County (c)1999reduse si acoperita cu paie mentionata in raportul lui Meletie Kovacs din 1750. La 20 aprilie 1781 s-a primit aprobarea guvernului pentru ridicarea unei noi biserici, cu conditia sa nu coste mai mult de 200 fl., cat era devizul. Cu timpul biserica de lemn a fost inlocuita cu alta din piatra care avea un turn din lemn. In 1884 a fost refacut intreg turnul din caramida. In deceniul al IV-lea al secolului XX a fost inlocuita cu actuala biserica cu hramul "Sfantul Nicolaie".

Beliul fiind un nod de drumuri rutiere, este si cel mai important centru economic din aceasta parte. Sunt cunoscute targurile traditionale si balciurile ce se organizeaza in fiecare miercuri, cand sute de tarani din satele din jur coboara sa-si vanda produsele.

Localitatea pastreaza cateva vestigii importante ale istoriei. La nr. 383 este cladirea vechii manufacturi de sticla care a luat fiinta in jurul anului 1727; sediul actual dateaza din 1890. Aici a avut loc una din primele miscari muncitoresti de amploare desfasurate pe Beliu - cladirea gradinitei si muzeului scolar - Virtual Arad County (c)1999actualul teritoriu al judetului Arad, in anii care au urmat revolutiei de la 1848 – 1849. O greva importanta a muncitorilor a fost cea din 1928. Activitatea acestei manufacturi, intrerupta acum cateva decenii, a fost reluata in 1971, cand s-a construit un cuptor modern cu instalatiile aferente, care produce diferite obiecte din sticla. Beliu - biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)1999

Cel mai interesant obiectiv turistic este muzeul scolar infiintat in 1962 (str. Tudor Vladimirescu) care dispune de o bogata colectie de obiecte impartite in sectiile: geologie, arheologie, ceramica (tip Beliu), etnografie, numismatica si muzeul manufacturii de sticla. Dintre toate aceste sectii, care valorifica materialele specifice locale colectate in comuna Beliu si imprejurimi. se remarca in special sectia de arheologie si cea a manufacturii de sticla.

Un loc de recreere se gaseste in partea de nord-est a comunei, pe dealul Galalau, unde este tainuita lBeliu - politia si dispensarul medical - Virtual Arad County (c)1999egendara grota a "haiducilor".

Minunate poezii populare consemneaza o serie de evenimente petrecute in aceste parti, dintre care multe legate de rascoala din 1784 sau de revolutia din 1848-1849. "Pe Iancu l-am ajutat / Pentru el am adunat / Creitari buni imparatesti / De la Beli si Comanesti / De la Grosi, de la Barzesti / Din Dezna pana-n Ignesti. / Toti de aici din Codru-Momii / Ca sa saraceasca domnii / Si sa-l avem pe cel crai / Sa se faca viata trai". / (Culeasa de E. Lazureanu).

In comuna se mai pot vizita cladirea cu nr. 215, care in 1918 a gazduit Consiliul National Roman comunal si cele doua cimitire, in care sunt mormintele eroilor romani cazuti in 1944 in luptele date impotriva trupelor fasciste.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]