Baia - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

 

Baia - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000Urcand pe Valea Julita, dinspre localitatea cu acelasi nume, inspre Slatina de Mures, se gaseste un mic sat care a fost in trecut o localitate miniera (dupa cum o si arata numele).

In anul 1755 satul nu avea biserica, era filie la Parnesti. Dupa acest an este construita o biserica de lemn mentionata in anul 1770, intr-o insemnare manuscrisa facuta pe filele unei Evanghelii. Biserica avea hramul "Sfantul Mucenic Gheorghe" si era amplasata in "Tintirimul vechi".

In prima jumatate a secolului nostru, de la aceasta biserica, se mai pastrau doua sfesnice din lemn de tei, folosite pe Sfanta Masa, ce aveau mentionate pe ele anul 1770.
Baia - Ulita mare - Virtual Arad County (c)2000Biserica a fost sfintita in anul 1786. In 1890 din cauza unui viscol biserica a fost distrusa. In acelasi an preotul Andrei Vatan inainteaza o cere autoritatilor pentru a permite construirea unei alte biserici. Pentru ca nu a primit nici un raspuns, la 2 februarie 1898 reinoieste cererea, de aceasta data primeste raspuns favorabil si in acelasi an incepe construirea actualei biserici de lemn cu hramul celei vechi.

Ca si in alte localitati de munte, ocupatia localnicilor este in primul rand cresterea animalelor si lucrul in exploatarile forestiere din apropiere.

Fiind zona colinara, se practica si o agricultura de intretinere.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]